Naslovnica Svijet Biskup u Americi zabranio TLM u katoličkom sveučilištu

Biskup u Americi zabranio TLM u katoličkom sveučilištu

1914
0

Uznemirujuće vijesti za štovatelje Tradicionalne Latinske Mise nam danas dolaze iz SAD-e, gdje je lokalni biskup Michael Olsen u Teksasu eksplicitno zabranio javno slavljenje mise u izvanrednoj formi u kapeli sveučilišta Thomas More College. Iako se radi o jednom relativno malom sveučilištu, vijest o zabrani se proširila diljem svijeta velikom brzinom, pa i internetom. Mnogi komentatori već slute trend- nakon što je isto učinjeno redovnicima Franjevcima od Bezgrešne (Congregatio Fratrum Franciscanorum Immaculatae).

Slavljenje svete mise po misalu bl. pape Ivana XXIII. proširilo se diljem svijeta u zadnjem desetljeću, pogotovo nakon što je Benedikt XVI. proglasio Summorum Pontificum 2007., pa se slobodno može reći kako se pod njegovim papinstvom rodio novi liturgijski pokret.

Iako je još prerano donositi bilo kakve zaključke glede ovoga slučaja, mnogi analitičari tvrde kako si s novim pontifikatom, biskupi koji baš nisu skloni tradicionalnoj latinskoj misi, sada uzimaju za pravo da je uklone iz svoje biskupije. Ne mora se ni spominjati kako su stručnjaci za kanonsko prava ostali u nevjerici nakon ove zabrane, koja je u čistoj suprotnosti s motupropriom pape Benedikta iz 2007. godine.

Ova odluka postaje još čudnija ako se uzme u obzir da je Thomas More College privatna školska ustanova, odnosno studenti plaćaju, za naše prilike, ogroman novac za školarinu i pravo smještaja u kampusu. Činjenica da je misa služena svakodnevno po starom obredu je sigurno bio jedan od odlučujućih faktora zbog čega su studenti baš izabrali ovo sveučilište za svoj studij. Kada se zna kakve se sve liturgijske prakse dozvoljavaju po američkim kampusima, ovakva se odluka, neki bi rekli progon, zaista čini bizarnom.

(Izvor sa više detalja pogledajte na Rorate Caeli)