Naslovnica Crkva Kardinal Danneels o tajnom klubu protiv Benedikta XVI.

Kardinal Danneels o tajnom klubu protiv Benedikta XVI.

4003
0

Kardinal Danneels priznao je da je postojao tajni klub koji se protivio papinstvu Benedikta XVI.-a

Nova službena biografija daje bolji uvid u život kardinala Godfrieda Danneelsa, jednog od posebno odabranih papinskih izaslanika koji će sudjelovati na predstojećoj Sinodi o obitelji. Nadbiskup emeritus iz Bruxellesa je ovog tjedna priznao da je sudjelovao u radikalnoj skupini reformista, tajnom klubu koji je on sam nazvao “mafija” , a koji se oštro protivio papinstvu Benedikta XVI.
Skupina je htjela uvesti drastične reforme u Crkvu kako bi je učinila “modernijom”, te tražila da im kardinal Jorge Bergoglio bude na čelu.

Iako je Crkva u Belgiji brojčano puno manja od mnogih Crkvi na afričkom kontinentu, koje imaju po jednog delegata na Sinodi, kardinal Danneels s osamdeset i dvije godine će biti jedan od čak tri belgijska prelata koji će prisustvovati na sinodi u listopadu. Sveta Stolica ga je navela kao drugog po važnosti od 45 delegata osobno izabranih od pape Franje za sudjelovanje na Sinodi, a sudjelovao je i na prošlogodišnjoj Izvanrednoj sinodi kao papinski delegat.

Ovaj tjedan je u novoj autoriziranoj biografiji otkriveno da je Danneels osobno napisao pismo Belgijskoj vladi zalažući se za zakon o istospolnom “braku” jer bi on okončao diskriminaciju protiv LGBT skupina.

Kardinal je već od ranije poznat po tome što je savjetovao kralja Belgije da, protivno svojoj volji, odobri i potpiše zakon o dopuštanju abortusa, zataškavao je svećenička seksualna zlostavljanja i ušutkivao njihove žrtve, te je odbio zabraniti pornografski, odnosno “obrazovni” sadržaj koji se koristio u belgijskim katoličkim školama.

Izvor