Naslovnica Crkva KLANJANJE S PAPOM

KLANJANJE S PAPOM

957
0

Kako bi se istaknula centralna važnost Euharistije u našem životu, u ovoj Godini Vjere organizirat će se jedan sat klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, koji će se održati 2. lipnja u 17.00 sati, istovremeno u svim župama i biskupijama diljem svijeta.
Sat euharistijskog klanjanje će voditi sveti otac papa Franjo u čast blagdana Tijelova koji će se, iako pada na četvrtak, zbog zemalja koje nemaju praznik toga dana, prebaciti na nedjelju. Koliko mi je poznato, ovo je prvi put da se klanjanje organizira u isto vrijeme po cijelom svijetu te će sasvim sigurno biti događaj godine za sve vjernike. Mediji će ga vjerovatno ignorirati jer se ne radi o seriji koncerata u režiji MTV-a ali za nas vjernike, sama činjenica da milijuni katolika, od Hrvatske do Kine pa od Afrike do Brazila istovremeno adorira pred Presvetim bi trebala biti zadivljujuća. Osjećam da već sada možemo zahvaliti Svetom ocu za ovu prigodu.
Inače, Godinu vjere je, 11. listopada 2012. svečanom misom na Trgu sv. Petra, otvorio papa Benedikt XVI. prigodom proslave pedesete obljetnice početka Drugog vatikanskog sabora. Godina vjere biti će zaključena 24. studenog ove godine, na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenoga. U mnogim župama se kroz cijelu godinu organiziraju klanjanja na razne nakane no najvažnija je „da nam Gospodin umnoži vjeru“.
Euharistijsko klanjanje je uvijek iznova izvanredna prilika da se podsjetimo kako je u Presvetoj Euharistiji Isus trajno za nas prisutan i to ne samo onda kada mi dođemo k njemu na misu ili na redovito tjedno klanjanje, već svakog dana i čitave godine On je tu za nas kao Emanuel – s nama Bog. U Godini vjere uz ostala nastojanja (jeste li počeli s čitanjem Katekizma?), upravo je ovo zajedničko klanjanje osobito sredstvo Božje ljubavi kojim nam Bog u svojoj Crkvi daje da ga susretnemo, iskusimo njegovu blizinu koja nas liječi te čini novim ljudima. A sama činjenica da ćemo svi biti pred Kristom u isto vrijeme bi nas trebala dodatno osnažiti i učvrstiti u zajedništvu jer i ova vremena (kao i ona prije nas) donose svoje izazove i kušnje.
Samo Isus može obnoviti lice zemlje, svojom ljubavlju – silom Duha Svetoga. Neka nam Marija- „Majka Euharistije“ u tom bude trajni uzor i neka moli da to uspijemo učiniti za dobrobit čovječanstva.