Naslovnica Vatikan ′Pet kardinala′ ipak pohvalilo papu

′Pet kardinala′ ipak pohvalilo papu

2903
0

Svjedoci smo ovih dana bombastičnih naslova u dnevnim novinama poput „Pobuna kardinala protiv pape Franje“, a temelji se na knjizi ‘pet kardinala’ o crkvenom učenju o nerazrješivosti braka i pričesti za razvedene. Po svemu sudeći knjiga, osim što potvrđuje crkveno učenje, služi kao odgovor na izlaganje kardinala Kaspera o mogućnosti promjene u tumačenju tog učenja, a koja bi omogućila vjernicima koji žive u grješnoj zajednici pristup svetoj pričesti. Kasper se zaista osjetio prozvan pa se odmah dao na davanje intervjua talijanskim medijima.

712lpuKFawLVeliki problem u svemu ovome jest da sama knjiga još nije javno dostupna (izlazi tek početkom listopada) pa se postavlja pitanje jesu li novinari, uključujući Inoslava Beškera, Silvija Tomašević, Darka Pavičića itd. uopće pročitali knjigu da bi je mogli predstaviti svojim čitateljima kao ‘napad na Papu’?

Naši ugledni domaći ‘vatikanisti’ su smatrali dovoljnim citirati samoga Kaspera i na osnovu toga donijeti zaključak:

Nitko od moje braće kardinala nikada nije razgovarao sa mnom”, rekao je kardinal (Kasper). “Ja sam, s druge strane, razgovarao dva puta sa Svetim Ocem. Sve sam s njim dogovarao. Složili smo se. Što može kardinal učiniti nego stajati uz papu? Nisam ja meta, meta je netko drugi.

Upitan je li meta bio papa Franjo, kardinal je odgovorio: “Vjerojatno da.”

Zato je poznati bloger vlč. John Zuhlsdorf, već ranije primio primjerak knjige od izdavača Ignatius Press-a pa je na svojoj stranici ovako priopćio Kasperu:

To nije istina.

Vidio sam knjigu. Poslana mi je od strane izdavača. Ovo što Kasper govori nije istina. Jedini način na koji se spominje Njegova Svetost je pozitivan. Papu su pohvalili.

Ne …. meta je kardinal Kasper. I on to zna. Zato se skriva iza skuta Svetoga Oca.

Naime, Papa je pohvaljen za svoj govor upućen Međunarodnoj teološkoj komisiji kada ih je podsjetio da sensus fidelium nema nikakve veze s anketama javnog mnijenja. Također se u knjizi citiraju p. Franjine riječi koje je u travnju 2014. izrekao biskupima Južne Afrike, Bocvane i Svazilandua, kada je ponovio da je brak između muškarca i žene neraskidiv. Franjo je tom prigodom pohvalio Familiaris consortio svetoga Ivana Pavla II. što je temelj za učenje o braku u tim afričkim zemljama.

Zato se knjiga ovih pet kardinala, ako je uopće protiv nekoga, može opisati samo kao anti-Kasper Lite.