Naslovnica Crkva 10 njemačkih biskupija zahtijeva velike promjene tijekom nadolazećeg ‘sinodalnog puta’

10 njemačkih biskupija zahtijeva velike promjene tijekom nadolazećeg ‘sinodalnog puta’

1203
0

Sa završetkom Pan-Amazonske sinode, pozornost se okreće prema “sinodalnom putu” njemačkih biskupa koji su u zajedničkom pismu generalnih vikara, koji predstavljaju 10 njemačkih nadbiskupija, objavili svoju snažnu potporu sinodalnom procesu koji započinje ove nedjelje, 1. prosinca. Na dvogodišnjem sinodalnom putu ‘razmatrat će se i propitkivati’ višegodišnje učenje Katoličke Crkve o svećeničkom celibatu, ljudskoj seksualnosti i ulozi žene u Crkvi.

Pismo je upućeno Njemačkoj biskupskoj konferenciji (DBK) te najvećoj i najutjecajnijoj laičkoj skupini u zemlji, Središnjem odboru njemačkih katolika (Das Zentralkomitee der deutschen Katholiken – ZdK)

Generalni vikari (izravni i prvi suradnici dijecezanskog biskupa u pastoralnom upravljanju biskupijom), kao zastupnici biskupija Berlina, Essena, Hamburga, Hildesheima, Limburga, Magdeburga, Münstera, Osnabrücka, Speyera i Triera (10 od 27 biskupija) napisali su da smatraju da je “temeljna reforma Crkve u Njemačkoj hitno potrebna te doista neophodna.”

Prema Katholisch.de, informativnom portalu kojim upravlja Njemačka biskupska konferencija, obavijestili su da žele Crkvu “u kojoj su pluralitet i različitost željeni i dopušteni”, jer samo otvorena i raznolika Crkva ima šansu “ostati efektivno prisutna” u društvu. I vide “sinodalni put” kao sredstvo za postizanje tog cilja (ovdje).

Kardinal Reinhard Marx, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, rekao je da dvogodišnji sinodalni put sastanaka predlaže preispitivanje višegodišnjeg učenja Katoličke Crkve o svećeničkom celibatu, ljudskoj seksualnosti i ulozi žene u Crkvi.

ZdK, koji otvoreno podupire ukidanje svećeničkog celibata, ređenje žena i blagoslov istospolnih parova u crkvama, trebao bi tijesno surađivati s njemačkim biskupima.

Generalni vikari u svom zajedničkom pismu napisali su kako su kriza u Katoličkoj Crkvi uz “mnoga kritična pitanja” koja dolaze od naroda i medija- “znak vremena” i “izazov koji nam daje Bog”. Zbog toga su, nakon” dubokih i iskrenih razgovora”, izjavili kako su “uvjereni da je Božja volja da poduzmu značajne korake promjena”. Dodali su kako Crkva, ako ustraje na pristupu “sve po starome”, neće moći izvršiti svoja poslanje.

Taj „novi put“ naglašen je i logom koji prikazuj Križ u različitim bojama, čija ruka postaje putokaz. Boje križa simboliziraju četiri teme procesa, a proizlaze iz logotipa DBK i ZdK.

“Smjerokaz označava polazak, obnovu i orijentaciju”, rekao je kardinal R. Marx. Kao Crkva trebali bismo ići zajedno. “Put sigurno neće uvijek biti isti, no ići ćemo zajedno i to nas povezuje”. Križ simbolizira temelj vjere, a strelica put prema naprijed. Logo “nije zatvorena putna oznaka”, objasnila je potpredsjednica ZdK-a Karin Kortmann. Umjesto toga, upućuje na “radosno očekivanje” onog što nas čeka.

No kritičari vjeruju kako bi postupak vjernike mogao odvesti pogrešnim putem koji će u konačnici naštetiti Crkvi i, prema nadbiskupu Kölna kardinalu Reineru Woelki, može dovesti do „raskola unutar njemačke Crkve“ te uspostave „Njemačke nacionalne crkve“.

woeIzvor