Naslovnica Papa Franjo 104 prelata dosad potpisalo međunarodnu peticiju Njegovoj Svetosti papi Franji

104 prelata dosad potpisalo međunarodnu peticiju Njegovoj Svetosti papi Franji

2439
0

Više od 405.000 vjernika, uključujući 104 prelata – kardinala, nadbiskupa i biskupa – su dosad potpisali “Filial appeal” odnosno međunarodnu peticiju Njegovoj Svetosti papi Franji tražeći “riječi pojašnjenja” kao “jedini način da se prevlada sve veća zbunjenost među vjernicima” po pitanjima braka, razvoda i homoseksualnih zajednica.

U priopćenju, organizatori peticije su izjavili da je “potrebna intervencija vrhovnog autoriteta u borbi protiv jezivog napretka Kulturne revolucije koju promoviraju anti-kršćanske sile, a koje već desetljećima nastoje potkopati moralne vrednote temeljene na Evanđelju i prirodnom zakonu“.

Među potpisnicima je i kardinal Raymond Burke, koji je u studenom prošle godine osobno zamolio papu Franju da pojasni svijetu učenja Crkve o seksualnosti.

Njegov poziv za pojašnjenjem stigao je nakon tjedana zbunjenosti tijekom Izvanredne sinode o obitelji, gdje su neki biskupi otvoreno zauzeli stav da Crkva mora omogućiti razvedenima i ponovno civilno vjenčanim vjernicima primanje svete pričesti, i to uz navodnu prešutnu potporu Pape. Drugi su se zauzeli za veću otvorenost Crkve prema homoseksualnosti.

Kardinal Burke je u to vrijeme govorio da među vjernicima “postoji zbunjenost oko toga što Crkva stvarno uči, a mi im ne dajemo jasne poruke“.

A sada se stječe dojam da će se ove nove inicijative predati biskupima na razmatranje, oni će izraziti svoje mišljenje, a onda će se na Sinodi glasovati o tome. No, to nije način na koji se formulira crkveno učenje, niti način na koji se izgrađuje crkvena disciplina. Crkva nije demokracija“- rekao je tada Burke.

U priopćenju se navodi da je “Crkva uvijek čuvala svijetlo doktrine i bila dosljedna disciplini utemeljenoj na Gospodinovom učenju“, svijetlu koje “paradoksalno” ima učinak privlačenja “sve više i više mladih ljudi iz najrazličitijih socijalnih konteksta koji su umorni od štetnih posljedica seksualne revolucije i žele osnovati autentične kršćanske obitelji“.

Međutim, rekli su organizatori peticije, “na izvanrednoj Sinodi o obitelji održanoj u listopadu 2014. godine, svjetlost te baklje, umjesto da gori, počela je posustajati zbog zbunjenih i disidentskih mišljenja koja su se pojavila unutar i izvan sinodske dvorane, a te iste teze je odmah preuzeo sekularni propagandni stroj i pomno ih počeo širiti u javnosti“.

Izvor

Ovom prilikom objavljujemo i prijevod peticije jednog našeg čitatelja nakon prvotne objave vijesti o peticiji.

Sveti Oče,

S obzirom na Sinodu o obitelji koja će se održati u listopadu 2015. godine mi se poput djece obraćamo Vašoj Svetosti i želimo izraziti naše strahove i nadu glede budućnosti obitelji.

Naši strahovi proizlaze iz svjedočanstva višedesetljetnoj seksualnoj revoluciji koju promovira savez moćnih organizacija, političkih snaga i masovnih medija koji konstantno rade protiv same egzistencije obitelji kao osnovne jedinice društva. Sve od tzv. svibanjske Sorbonne revolucije 1968.g., moral koji je u suprotnosti s i Božanskim i prirodnim zakonom biva nam postupno i sustavno nametnut, tako neumoljivo, da se u mnogim zemljama omogućilo, da se, na primjer, djecu uči odvratna “rodna teorija”.

Katolički nauk o Šestoj Božjoj zapovijedi Božjeg zakona sjaji poput svjetionika u lice ovog zlokobnog ideološkog cilja. Ovaj svjetionik privlači mnoge ljude – preplavljene ovom hedonističkom propagandom – prema čistoći i plodnom obiteljskom modelu koje poučava Evanđelje i koje je u skladu s prirodnim zakonima.

Vaša Svetosti, s obzirom na informacije objavljene na Sinodi, ističemo s tjeskobom, da se milijunima vjernih katolika čini kao da je svjetionik zatamnjen s obzirom na nasrtaje anti-kršćanskih lobija. Što više, mi vidimo veliku zbunjenost do koje je došlo zbog mogućnosti da je došlo do proboja unutar Crkve da se prihvati preljub – dopuštanjem da razvedeni i potom građanski vjenčani katolici mogu primiti Svetu pričest, te da budu prihvaćene istospolne zajednice, iako je takva praksa kategorički osuđena kao protivna Božanskom i prirodnom zakonu.
Paradoksalno, naša nada proizlazi iz ove zbrke.

Uistinu, u ovim okolnostima, jedna riječ Vaše Svetosti je jedini način, da se razjasne sve veće zbunjenosti među vjernicima. Ona bi spriječila da se učenje samog Isusa Krista razvodnjava i ona bi rastjerala tamu koja se nazire iznad naše djece, ako taj svjetionik više ne bude osvjetljavao njihov put.

Sveti Oče, mi vas preklinjemo da izreknete tu riječ. Mi to činimo srcem posvećenom svemu onome što vi predstavljate. Mi smo sigurni da Vaša riječ nikada neće dopustiti odvajanje pastoralne prakse od učenja Isusa Krista i njegovih predstavnika – jer to bi samo povećalo zbunjenost. Doista nas je Isus vrlo jasno učio da mora postojati jedinstvo između života i istine (usp. Iv 14, 6-7). On nas je također upozorio, da je vršiti njegovo učenje jedini način da se ne padne (Mt 7, 24-27).

Dok Vas molimo za Vaš apostolski blagoslov, možete biti sigurni u to, da se molimo Svetoj obitelji-Isusu, Mariji i Josipu – da prosvijetli Vašu Svetost u ovim okolnostima od presudne važnost.