Naslovnica Crkva 200 profesora teologije na njemačkom govornom području potpisalo je izjavu u kojoj...

200 profesora teologije na njemačkom govornom području potpisalo je izjavu u kojoj kritiziraju zabranu blagoslova istospolnih parova

870
0

Više od 200 profesora teologije na njemačkom govornom području potpisalo je izjavu u kojoj kritiziraju dokument iz Vatikana, koji zabranjuje blagoslov za istospolne parove. Izjava, sastavljena na Sveučilištu u Münsteru, prigovorila je pojašnjenju Kongregacije za nauk vjere nedostatak “teološke dubine, hermeneutičkog razumijevanja te surovog objašnjenja”.

“Ako se znanstveni nalazi zanemare ili se ne prihvaćaju, kao što je slučaj u dokumentu, Učiteljstvo potkopava vlastiti autoritet”, izjavili su profesori prema pisanju CNA Deutsch.
“Tekst karakterizira paternalistička gesta superiornosti i diskriminira homoseksualne ljude i njihove životne planove.”

Kongregacija za nauk vjere objavila je “Responsum ad dubium” 15. ožujka odgovarajući na pitanje, “ima li Crkva moć davati blagoslov zajednicama osoba istog spola?” Doktrinarna skupština odgovorila je: “Negativno”, dodavši svoje obrazloženje u “objašnjenju” i pratećem komentaru.

Dokument je odobrio papa Franjo, a potpisali su ga prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Luis Ladaria i tajnik nadbiskup Giacomo Morandi.

Dokument je izazvao oštre reakcije u zemljama njemačkog govornog područja, gdje je niz biskupa javno izrazio potporu blagoslovu istospolnih zajednica, uključujući biskupa Georga Bätzinga, predsjednika njemačke biskupske konferencije.

Bätzing je rekao 15. ožujka da je odgovor Kongregacije za nauk vjere odraz “stanja crkvenog nauka izraženog u nekoliko rimskih dokumenata”.

Komentirao je da: „U Njemačkoj i u drugim dijelovima svjetske Crkve već se neko vrijeme raspravlja o načinu na koji ovo učenje i općenito doktrinarni razvoj mogu biti unaprijeđeni održivim argumentima – na temelju temeljnih istina vjere i morala, progresivnog teološkog promišljanja, a također i otvorenosti novijim rezultatima humanističkih znanosti i životnim situacijama ljudi našeg vremena. Nema jednostavnih odgovora na pitanja ove vrste.”

Neki su katolički svećenici na društvenim mrežama rekli da će nastaviti blagoslivljati homoseksualne zajednice, dok je na nekoliko katoličkih crkava istaknuta zastava duginih boja, uključujući katedralu biskupije Rottenburg-Stuttgart.

U svojoj su se izjavi profesori teologije “čvrsto” distancirali od intervencije Kongregacije za nauk vjere.

“Suprotno tome, pretpostavljamo da život i ljubav istospolnih parova nisu manje vrijedni pred Bogom od života i ljubavi bilo kojeg drugog para”, izjavili su.

„U mnogim crkvenim zajednicama svećenici, đakoni i drugi pastoralni službenici prepoznaju homoseksualce, nudeći blagoslov za istospolne parove i razmišljajući o prikladnim liturgijskim oblicima za takva slavlja. Izrazito pozdravljamo ove prakse potvrđivanja”, zaključuju u izjavi.

Izvor

O tempora, o mores!