Naslovnica Crkva 500. obljetnica izopćenja heretika Martina Luthera

500. obljetnica izopćenja heretika Martina Luthera

513
0

Ove nedjelje, 3. siječnja 2021., je 500. godišnjica izopćenja Martina Luthera kao heretika i raskolnika – koji je izazvao najveće štetu ikad nanesenu Svetoj Katoličkoj Crkvi. Umro je nepokajan, bez sakramenata i izvan Jedine Istinske Crkve.

Da, papa Leo X, koji je Lutheru izdao dekret o izopćenju i prethodno upozorenje Exsurgea Dominea (15.6.1520.), imao je pomiješane prosudbe kad se radi o papinskoj pravednosti – ali u ovom je slučaju gotovo nenadmašan i pošteno opravdan.

Prema nekima, ovi dokumenti su dva najvažnija, najhrabrija i najimpresivnija dekreta koja potječu od Petrove Stolice, nastala radi obrane Svete Rimokatoličke Crkve od doktrinarnih napada. Nakon toga ih je u potpunosti podržao Tridentski sabor – ujedno jedan od najvećih Sabora u povijesti Crkve – kojem dugujemo puno, posebno pristup Euharistiji!

Još uvijek se suočavamo s velikom opasnošću. S Lutherom nije bilo upozorenja, samo 95 apsurdnih teza koje su se pojavile ni iz čega.

I u  bližoj povijesti imali smo upozorenje 1917. u Fatimi. “Rusija će širiti svoje pogreške po cijelom svijetu”, s kojem je Gospa upozorila troje djece i sve katolike.

Te posljedice osjećamo i danas – daleko ozbiljnije upozorenje od Luthera. Uz puno poštovanje prema Gospi i Presvetom Trojstvu – krajnje je sumnjivo (usprkos tvrdnjama o suprotnom) da je izvršeno potpuno, ispravno posvećenje Rusije; ili da je odlučujući 3. tajni tekst potpuno otkriven.

Kaže se da će pogreške dovesti do “Velikog otpadništva”. Čini se da u Vatikanu nema apetita ni na jednoj razini da se ponizno prihvate i isprave te teške pogreške. Dapače, nastojanja da se s Pachamamom uputimo u budućnost; očaranost Amazonskom kulturom; ekologijom; i globalnim svjetovnim rješenjima – dok se moralne kreposti potpuno zanemaruju, a zvanja i pravovjerni katolici nestaju rekordnom brzinom, ne izgledaju baš najbolje.

Hoće li Crkva (i naša zemlja) nastaviti svoj pad? Hoćemo li i dalje nastaviti primati Božje Božansko milosrđe i milosti? Jesmo li zaslužili ozbiljnu Božansku kaznu?

Ovdje neću iznositi svoje mišljenje – samo dobronamjerno reći da bi nam svima bilo bolje da svoje duše stavimo u stanje milosti i potaknemo svoje obitelji, prijatelje i druge da učine isto.

I molite. Bog je dobar.

Izvor