Naslovnica Crkva 80 posto ili nula?

80 posto ili nula?

1202
0

Prošli tjedan Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država objavila je rezultate ankete koju je 2014. uputila svećenicima. Upitnik je ispunilo ukupno 365 novozaređenih svećenika, što predstavlja stopu od 77 posto svih novozaređenih.

Od 365 ispitanih svećenika koji su zaređeni tijekom prošle godine u SAD-u, nevjerojatnih 80 posto su u svojim formativnim godinama bili- ministranti. Za usporedbu, samo 52 posto su bili čitaći, manje od trećine je radilo u pastoralu s mladima, a samo 15 posto je sudjelovalo na Svjetskom danu mladih ili nekoj sličnoj manifestaciji.

Zaista vrijedi malo razmisliti o implikacijama vezanim uz ove statistike: Osam od deset ispitanih novoređenih svećenika je ministriralo u dječačkoj dobi. 80 posto. Jednostavno moramo priznati vrlo stvarnu povezanost ministriranja i svećeničkog zvanja. Istraživanje nam je to pokazalo u prošlosti i potvrđuje to isto iz godine u godinu.

Sada razmislite o ovome. U kolovozu 2010., Rim je bio domaćin Međunarodnog hodočašća ministranata, događaja koji organizira Coetus Internationalis Ministrantium i održava se svakih pet godina. Po prvi put u povijesti, 2010. odazvalo se više djevojčica nego dječaka. Slično kao i statistike koje prate današnje župe, hodočašće ministranta je pokazalo omjer 60:40- u korist djevojčica.

Evo još jedne brojke koju bi trebali uzeti u obzir: nula. To je broj ministranata- djevojaka koje će postati svećenici u Katoličkoj crkvi.

Kao što je ranije navedeno, moramo iskreno priznati tu povezanost između ministriranja i zvanja.

Znajući za tu činjenicu, može nas biti sram ako ništa ne poduzmemo da preokrenemo trend u župama u kojima ministrira sve manje dječaka.

80 posto ili nula? Razmislite o tome.

Izvor