Naslovnica Crkva 85 posto kardinala na konzistoriju pokopalo Kaspera

85 posto kardinala na konzistoriju pokopalo Kaspera

1470
0

Iz članaka Inoslava Beškera u Jutarnjem Listu izdvajamo:

Većina kardinala obrušila se, neki i veoma grubo, na kardinala Waltera Kaspera, koji je u konzistoriju iznio 22. veljače svoj plan kako katolicima, koji su se razveli i ponovno vjenčali (civilno), omogućiti pričest i ostale elemente jedinstva u Katoličkoj Crkvi.

Kasper je pogriješio, jer je zabrana razvoda utemeljena u Evanđelju, u Isusovim riječima, pa od toga nema odstupanja– prvi je rekao bolognski nadbiskup kardinal Carlo Caffaro. Isto misli i prefekt Kongregacije za nauk vjere Gerhard Ludwig Müller, za koga se zna da nije baš u suglasju s Papom.

Walter Brandmüller je iznio programatsku osnovu Kasperovih osporavatelja: „Ni ljudska narav, ni Zapovijedi Božje, a ni Evanđelje nemaju rok trajanje. (…) Potrebna je hrabrost da se naviješta Istina, pa i protiv postojećih običaja. Hrabrost koju mora imati tko god govori u ime Crkve, ako se ne želi odreći svog poziva. (…) Želja da se postigne odobravanje i pljesak napast je, vazda nazočna u religijskom odgoju.“, otrovno je aludirao taj nekadašnji protestant.

Kardinal Giovanni Battista Re, jedan od onih koji su snažno podržavali Bergogliov izbor, govorio je veoma kratko i jasno: budući da su među nama i budući kardinali (imenovani su dan kasnije) koji možda nemaju smjelosti reći, reći ću ja: „Posve se protivim referatu“. O, odavno se nije čuo tako odlučno iznesen negativan stav u vrhu Crkve, naviknutome da se sve omota pamukom kondicionala.

Ukupno je 85 posto kardinala koji su uzeli riječ pokopalo Kaspera. Koji je, tvrde ti izvori, prilično ljutit i iritiran odgovarao ne primjedbe. Prave diskusije nije bilo, jer je Papa dopustio samo Kasperov odgovor, kako je uostalom i običaj.

(Nažalost, nisam mogao naći članak na internet- izdanju JL-a pa nema linka.)