Naslovnica Crkva Afrički biskupi će kao blok glasati protiv LGBT-a i svega što se...

Afrički biskupi će kao blok glasati protiv LGBT-a i svega što se protivi Evanđelju

669
0

“Razvodnjavanje istine” ne prolazi u Africi, rekao je biskup Andrew Fuanya iz Mamfe u Kamerunu. “Kada progovorimo nejasnim jezikom, mladi se zbune i zalutaju.”

Biskup Fuanya je u intervju za National Catholic Register pozvao svoju braću biskupe da “nikad ne odustaju od istine” i, zajedno sa svojim sinodalnim ocima iz Afrike, izjavio da neće glasovati ni za jedan paragraf koji bi u konačnom dokumentu sadržavao akronim homoseksualnog lobija – LGBT.

Biskup Fuanya je rekao da ga je “strah jedne stvari” – da su biskupi, osobito na Zapadu, toliko osjetljivi na javno mnijenje pa se boje kako će postati “neprijatelji prije odlaska kući”, te će se zbog toga “zauzeti” za neka vrlo fluidna stajališta kako bi mogli dobiti naklonost medija”.

Kamerunski biskup je također govorio o važnosti tradicije kao protuotrovu dvosmislenosti, te pozvao Crkvu da osudi ideološku kolonizaciju i upozorio kako Crkvi u Europi, nastavi li “spavati”, prijeti napad Islama.

Prenosimo dio intervjua s biskupom Fuanyaom:

Jeste li vi i afrički biskupi frustrirani zbog ovog fokusiranja na pitanje “LGBT”, jer to nije problem Afrike, zar ne?

Zasad nije problem. Ako se vratim u Kamerun i najavim kako: “Moramo ponuditi pastoralnu skrb za LGBT osobe”, 99% mladih će me pitati, što je to? Dakle, nemojmo legitimirati u Crkvi nešto što nije univerzalan problem.

Također se protivi moralnom učenju Crkve.

Da. Dakle, ne činimo to. Crkva ne smije odustati od istine. Koliko god se to sviđalo mladima, ili zadovoljilo novinare, ili svjetske moćnike, Crkva ne smije nikada odustati od istine. I to je moje čvrsto stajalište.

Ne mislim da će neki biskup Afrike glasovati za bilo koji paragraf koji se odnosi na LGBT. Nećemo glasati za to. U našoj skupini, rekli smo, ako želite razgovarati o homoseksualnosti, pozovite se na odgovarajući broj (članka) Katekizma Katoličke Crkve.

Kardinal Robert Sarah je rekao da crkveno učenje ne treba razvodnjavati. Ljudi su se žalili na sinodu rekavši da jezik koji se koristi nije jasan, nego dvosmislen, ne govori istinu, autentičnu istinu, onako kako bi trebalo biti… Što vi kažete?

Kad sam govorio na Sinodi, posljednji odlomak mojeg govora bio je usredotočen na to. Dolazim iz kulture u kojoj se tradicija prenosi iz jedne generacije na drugu, nerazrijeđena, netaknuta. Stoga, mladi su zbunjeni kada odrasli govore dvosmislenim jezikom. Žele jasnoću. Ovo pitanje razvodnjavanja istine neće proći u Africi… Kada progovorimo nejasnim jezikom, mladi se zbune i zalutaju. Morali bismo se pobrinuti za istinu koju prenosimo, inače će sinoda proizvesti još više zbunjenosti među mladim vjernicima koji su uključeni u život Crkve.

Mladi su to i rekli u svom pred-sinodalnom dokumentu, da ne žele razvodnjenu formaciju, oni žele istinu.

Ali vidite, bojim se jedne stvari, osobito s obzirom na Crkvu na Zapadu. Izgleda da je gotovo svaki biskup vrlo osjetljiv na ono što mediji govore o njemu na Sinodi. I zbog toga, oni ne žele stvarati neprijatelje prije povratka kući. Žele zauzeti neka vrlo fluidna stajališta kako bi im mediji mogli zapljeskati.

Jedan afrički biskup je vrlo oštro rekao u dvorani, u prisustvu Svetog Oca, da je Instrumentum laboris (radni dokument) sličan sjemenu koje mora umrijeti, kako bi konačni dokument mogao izniknuti i rasti. Zato se svi nadamo da će Instrumentum laboris umrijeti.

Što će se dogoditi ako vaša zabrinutost iz Afrike ne pronađe put do konačnog dokumenta?

Nećemo glasati. Neću glasati za ono što je u suprotnosti s Evanđeljem.

Dakle, kao blok, mogli biste biti prilično jaki i osigurati da pojedini paragraf ne prođe s dvotrećinskom većinom?

Da, ako stojimo kao blok, osobito s aspektima koji su suprotni Evanđelju, oni neće dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu glasova.

Izvor