Naslovnica Crkva Afrikanci su “senzacija” na ovoj Sinodi

Afrikanci su “senzacija” na ovoj Sinodi

628
0

U svom najnovijem blog post-u iz Rima, nadbiskup Anthony Fisher OP iz Australije istaknuo je da su Afrikanci “senzacija” na ovoj Sinodi.

Kardinal Napier [kardinal Wilfrid Fox Napier, nadbiskup Durbana (Južna Afrika)] govorio je izravno i strastveno o tome kako međunarodne vlade, agencije i organizacije za humanitarnu pomoć nastavljaju kolonizirati Afriku, nametanjem uvjeta za tu pomoć i miješajući se u pitanja spolnosti, braka, kontracepcije, pobačaja sve do trenutka rođenja, i tako dalje.
Više nego ikad prije, moramo mlade učiti s velikom jasnoćom, umjesto da svojom pasivnošću surađujemo s kulturom koja potiče više pobačaja i još puno toga u životima mladih ljudi. Sa svetim Pavlom VI. kao svojim zagovornikom, možemo formirati mlade ljude kao apostole života i ljubavi.
Afrikanci su poprilična senzacija na ovoj Sinodi: dolaze iz najbrže rastućeg dijela Crkve; prosječna dob njihovih vjernika je oko 20 godina; a njihovi lideri su optimistični i imaju čvrstu vjeru. Crni Papa bi bio izvanredna pojava! Naprijed katolička Afrika!

Govor kardinala Roberta Saraha, pročelnika Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata također je dobro prihvaćen od sudionika, a prenijela ga je većina katoličkih medija diljem svijeta. U njemu, Sarah govori kako bi Crkva i njezini predstavnici trebali “hrabro predvidjeti kršćanski ideal u skladu s katoličkim moralnim znanjem i ne razvodnjavati ga skrivajući istinu kako bi privukli ljude u krilo Crkve”.

“Podcjenjivanje zdravog idealizma mladih znak je manjka poštovanja i ozbiljna pogreška koja zatvara vrata pravom procesu rasta, sazrijevanja i svetosti”, rekao je Sarah.

S druge strane, poštovanjem i promoviranjem njihova idealizma mladi ljudi “mogu postati dragocjen izvor za društvo koje želi rasti i razvijati se”, smatra kardinal.

“Isus nije snizio zahtjeve svog poziva”, podsjetio je Sarah, te tvrdi da to ne treba činiti ni Crkva, koja ima dužnost slijediti njegov primjer.

Inače blog nadbiskupa Fishera iz Rima možete pratiti ovdje, a ovako je započeo svoju jučerašnju objavu:

Križ je Božje ljubavno pismo čovječanstvu. Ipak Instrumentum Laboris (radni dokument sinode) jedva spominje raspetog Krista. Isus [kao mlada osoba] poziva uglavnom mlade [apostole] da “prihvate križ i slijede ga” stavljajući ispred njih dijete kao primjer [mladenačkog] povjerenja; konačni dokument mora naglasiti Kristov poziv.

 

Izvor 1 , 2