Naslovnica Crkva Od Afrike do Austrije…

Od Afrike do Austrije…

835
0

Jučer smo objavili članak o afričkom biskupu koji je bio uistinu sretan jer mu je pripala čast da prvi put predvodi obred svećeničkog ređenja po starom, odnosno izvanrednom obliku Rimskog obreda. Na drugom kraju svijeta, ali nažalost puno bliže našoj domovini, novoimenovani biskup u Austriji otvoreno izjavljuje kako ideja da žene jednog dana postanu svećenice „nije utopija“. Naime, novi biskup Innsbrucka Herman Glettler otvoreno je podržao ideju ređenja žena za đakonat.

Prošle godine, papa Franjo je imenovao povjerenstvo za proučavanje pitanja ženskog đakonata i njihove uloge u ranoj Crkvi. Papa je rekao da, iako shvaća da žene opisane kao đakonise u Novom zavjetu nisu bile zaređene u istom smislu kao danas muški đakoni, “bilo bi korisno da Crkva razjasni ovo pitanje”.

Biskup Glettler je rekao da bi uistinu bio presretan ako bi povjerenstvo “relativno brzo došlo do zaključka i pozitivne odluke”. Ipak, biskup Glettler je svjestan da bi do punog prava na svećeničko ređenje trebalo malo pričekati, ali da će promjene doći u “koracima”, a prvi bi mogao biti ređenje u đakonatu.

Na pitanje je li otvoren prema dijeljenju svete pričesti razvedenim i ponovnim oženjenim osobama u drugom, civilnom braku, biskup je odgovorio da je “vrlo otvoren”, jer prema njemu, dijeljenje pričesti onima iz propalih brakova, a koje su se sada našli u novim vezama je “vrlo, vrlo utemeljeno u Evanđelju”.

Izvor

Inače, novoimenovani biskup Hermann Glettler, bio je dugogodišnji župnik sv. Andrije u Grazu, župe o kojoj zgrožen piše P. Marko Glogović u novom članku za bitno.net. U članku o ‘Grozoti pustoši’ pater opisuje svoj užasavajući susret s neimenovanom katoličkom crkvom u inozemstvu i teškim svetogrđima koja se u njoj obavljaju pod krinkom kulture i aggiornamneta.

A svoje ideje je nažalost već imao prilike prezentirati i našim studentima prije nekoliko godina u Zadru, i to- da irionija bude veća, u sklopu projekta “Dolazak u baštinu”.  Organizatori su ga ovako predstavili:

Hermann Glettler je povjesničar umjetnosti, kolekcionar, umjetnik i svećenik. Već dugi niz godina vodi župu Sv. Andrije u Grazu u Austriji, u kojoj je kao kustos realizirao više projekta u medijima suvremenih umjetnosti. Uz same intervencije u crkvi i van nje otac Hermann organizira predavanja, prezentacije i produkciju umjetničkih radova. Sav njegov rad naslanja se na vezu između katoličke crkve i likovnih umjetnosti koja je trajala stoljećima i bila potpuno suprotna tradicionalno nepromjenjivoj bizantskoj estetici ili asketsko ikonoklastičkim protestantskim postulatima.

On sam o sebi kaže:

Moram priznati da nisam postao svećenik da bih izvodio ovaj program, nego je to došlo postupno, kao svojevrsni razvoj, kazao je Glettler koji ističe da se pojmovi gostoprimstva, ugošćavanja i domaćinstva ne sastoje u tome da se opetovano izražavaju kršćanstvo ili katolička vjera, nego da se umjetnicima dopusti da se izraze u crkvi, a svak to može činiti po volji i ljudi će iz toga iščitati određene poruke. Umjetnici katkad i izazivaju pa i uznemiruju društvo, a to je dobro, smatra Glettler jer je za kršćanstvo i katoličku vjeru nužno da se donose različite ideje izvana.

***

Pogled na vjeru i budućnost Crkve ova dva biskupa iz Afrike i Austrije vjerojatno ne mogu biti više različita, a zanimljivo bi bilo vidjeti koji bi od njih dvojice mogao dobiti posebnu pozivnicu za sudjelovanje na nadolazećoj Biskupskoj Sinodi o mladima. Ja bih se kladio na Europljanina.

O tempora, o mores!