Naslovnica Crkva “Ako smijem reći, ono što je Crkvi potrebno u ovom trenutku je...

“Ako smijem reći, ono što je Crkvi potrebno u ovom trenutku je više mržnje!”

2366
0

Biskup Robert Morlino iz Madisona, Wisconsin, objavio je možda najmoćnije pismo od svih biskupa u SAD-a nakon otkrivanja posljednjih skandala seksualnih zlostavljanja.

U pastoralnom pismu svojoj biskupiji, Morlino jasno govori o “izopačenosti” kojoj se dopustilo da zarazi Crkvu te inzistira da se ona mora “iskorijeniti” čak i iz američkog biskupstva.

Vrijeme je da priznamo da postoji homoseksualna subkultura unutar hijerarhije Katoličke Crkve koja u velikom pustošenju uništava Gospodnji vinograd”, piše biskup.

“Skandali vezani uz seksualno zlostavljanje se nastavljaju jer je moderna Crkva postala previše popustljiva prema grijehu u svom poučavanju i djelovanju.”

“Predugo smo umanjivali stvarnost grijeha – odbili smo nazvati grijeh grijehom – i opravdali smo grijeh u ime pogrešnog pojma milosrđa”, nastavlja biskup. “U našim nastojanjima da budemo otvoreni svijetu postali smo sve spremniji napustiti Put, Istinu i Život”.

Pa nastavlja: “Moramo biti načisto s grijehom. Mora biti iskorijenjen i smatran neprihvatljivim. Ljubiti grešnika? Da. Prihvatiti istinsko pokajanje? Da. Ali nemojte reći da je grijeh u redu. I nemojte se pretvarati da teška kršenja službi i povjerenja dolaze bez ozbiljnih, trajnih posljedica.

Za Crkvu, kriza s kojom se suočavamo nije ograničena na aferu kardinala McCarricka, ili na izvješće tužiteljstva u Pennsylvaniji, li bilo što drugo što može doći. Dublja kriza s kojom se trebamo suočiti je što dozvola za grijeh ima svoje utočište u pojedincima na svakoj razini Crkve. Postoji određena razina nonšalancije prema grijehu i prožima naš nauk, naše propovijedanje, odlučivanje i naš način života.

Ako smijem reći, ono što je Crkvi potrebno u ovom trenutku je više mržnje!

Kao što sam već rekao ranije, sveti Toma Akvinski je rekao da je mržnja prema zlu zapravo pripada kreposti ljubavi ili kako nam u knjizi Poslovica kaže: “jezik moj govori samu istinu; mrska je usnama mojim lažljivost.” (Izr 8, 7).

“Djelo ljubavi je mrziti grijeh i odvraćati druge od njega.”

Biskup poziva vjernike da se ujedine s njim i svećenstvom svoje biskupije “u prikazivanju javnih i privatnih djela zadovoljštine Presvetom Srcu Isusovu i Bezgrešnom Srcu Marijinu za sve grijehe seksualnih opačina koje su počinili svećenici i biskupi”.

“Neki grijesi, poput nekih demona, mogu biti odbačeni samo molitvom i postom”.

A svećenicima je poručio:

Najjednostavnije, ispunite obećanja koja ste dali na dan vašeg ređenja. Pozvani ste da služite Kristovom narodu, počevši od svakodnevne molitve časoslova. Ovo će vas držati vrlo blizu Bogu. Nastojte živjeti svoje svećeništvo kao sveti svećenici, marljivi svećenici i čisti i sretni svećenici – kao što vas Krist zove. I živite časni i celibatski život kako biste u potpunosti mogli dati svoj život Kristu, Crkvi i narodu koje vas je pozvao da služite. Bog će vam dati milost da to učinite. Pitajte Ga za pomoć koja vam je potrebna svakodnevno i tijekom svakog dana. A ako ste neustrašivo predloženi, zlostavljani ili vam se prijeti (bez obzira na koga), ili ako izravno svjedočite nepristojnom ponašanju, prijavite mi. Neću to više podnositi u svojoj biskupiji.”

 

Izvor