Naslovnica Crkva Ako te oko sablažnjava …

Ako te oko sablažnjava …

2866
0

Donosimo odlomak iz knjige Franka Rege, Sveti Franjo Asiški i obraćenje muslimana (TAN Books, 2007., str 68-69.)- sveti Franjo propovijeda muslimanskom vođi, sultanu Al – Kamilu 1219., za vrijeme Petog križarskog pohoda.

Evo kako je sveti Franjo Asiški protumačio sultanu ove riječi iz Evanđelja: “I ako te oko sablažnjava, izvadi ga.” (Marko 9,46).

Al – Kamil je još jednom pokušao testirati Franju, ovaj put u pitanju je bilo Kristovo učenje u Evanđelju. Ovaj slučaj pokazuje kako je imao nekih spoznaja o kršćanskom nauku, možda i na temelju onoga što mu je već ranije propovijedao sam Franjo. Sultan je suočio fratra s riječima iz Isusova Govora na gori, ispričavši mu dio iz Evanđelja po Mateju:

A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju.” ( Matej 5, 39-40 . )

Sultan upita Franju zašto su, u svjetlu ove Isusove nauke križari krenuli oduzimati zemlju od muslimana? Budući da poruka glasi „okrenuti i drugi obraz ” i ne vraćati zlo, sultan je ustvrdio kako nema opravdanja za križarsku invaziju, iako je znao da su muslimani silom oteli zemlju kršćanima stoljećima ranije.

Još jednom je Franjin odgovor iznenadio al- Kamila. On je izjavio kako sultan nije u potpunosti proučio Evanđelja, te je kraju istaknuo Isusove riječi izgovorene ranije u istom diskursu:

Ako te desno oko sablažnjava, iskopaj ga i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo bude bačeno u pakao. Ako te desnica tvoja sablažnjava, odsijeci je i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo ode u pakao.” (Matej 5, 29-30.)

Franjo zatim nastavlja izlažući osobito tumačenje tih redaka, referirajući se na one koji pokušavaju skrenuti kršćane od njihove vjere i ljubavi prema Bogu. Sultan mu je drag poput vlastitog oka, priznaje to silniku. Ali ako nas netko, nama vrlo blizak, odvlači od naše vjere, čak i ako nam je poput “zjenice oka, mora se odbiti, izbaciti, protjerati” Kako bi naša vjera i spas bili sigurni. Iz tog razloga “kršćani napadaju zemlju koju ste nastanili“. Jer muslimani nastoje sve privući svojoj vjeri, udaljiti ih od štovanja Krista, i psuju njegovo ime. S druge strane, nastavio je, ako bi sultan i njegovi ljudi ‘prepoznali, priznali, i klanjali se Stvoritelju i Otkupitelju’ bili bi ljubljeni od cijelog kršćanstva. Kada je Franjo završio svoje obraćanje sultanu- “Svi gledatelji su bili zadivljeni njegovim odgovorima.