Naslovnica Svijet Ako uskoro planirate posjetiti Pariz…

Ako uskoro planirate posjetiti Pariz…

1233
0

Ako planirate posjetiti Pariz u sljedećih mjesec dana ovo ne smijete prepustiti

Katedrala Notre-Dame u Parizu će izložiti relikvije Muke Kristove javnom štovanju vjernika: kruna od trnja, komadić pravoga Križa i jedan od čavala Kristove muke biti će izloženi svakog petka kroz korizmu od 15:00 sati, a na Veliki petak od 10:00-17:00.

Čašćenje predmeta Muke Kristove spominje se još u 4. stoljeća od hodočasnika koji su putovali u Jeruzalem, a posebno štovanje dijela Križa koji je otkrila sveta Helena, majka cara Konstantina, nedugo nakon Prvog sabora u Niceji 325.-e godine. Između 7. i 10. stoljeća, relikvije su postupno prebačene u Carigrad i kapelice bizantskih careva kako bi ih zaštitili od pljačke, što se i dogodilo kod Svetoga groba tijekom perzijske invazije.

U 1238. godini, Baudoin II., latinski car Bizanta našao se u golemoj financijskoj krizi, pa je trnovu krunu ponudio na prodaju kralju Francuske, Luj IX. a sveti Luj je prihvatio.

Dana 19. kolovoza 1239. godine, povorka je stigla u Pariz. Sveti Luj je odbacio svoju kraljevsku odjeću i bos, odjeven u jednostavnu tuniku, uz pomoć svog brata Roberta d’ Artoisa, nosio krunu od trnja do Notre-Dame de Paris gdje je dao sagraditi relikvijar, poznat kao Sainte-Chapelle. Tijekom Francuske revolucije, te relikvije su premještene u opatiju Saint-Denis, a onda, kada su otišli njihovi relikvijari, u Nacionalnu knjižnicu. Nakon konkordata iz 1801. godine, kruna od trnja, zajedno s nekim drugim relikvijama, prepuštena je nadbiskupiji u Parizu, a od tad je pohranjena u katedralnoj riznici.