Naslovnica Crkva Apsurdan slučaj protiv kardinala Pella

Apsurdan slučaj protiv kardinala Pella

918
0

Kardinal Pell osuđen je za spolno zlostavljanje djece nakon što ga je melburnška porota proglasila krivim za spolno zlostavljanje jednog i silovanje drugog dječaka koji su pjevali u crkvenom zboru katedrale Svetoga Patrika prije 23 godine.

Jedna od tih navodnih žrtava, koja je preminula 2014. godine od predoziranja heroinom, negirala je zlostavljanje. Razmislite o tome na trenutak: kardinal je osuđen za zločin koji se, prema navodnoj žrtvi, nije ni dogodio.

Naravno, postoji još jedna navodna žrtva. Čekao je godinama da nekome kaže da je bio zlostavljan, što nije neuobičajeno u takvim slučajevima. (Ipak, možda je vrijedno napomenuti da se jedini svjedok protiv Pella sjetio slučaja baš u vrijeme kada je kardinal, u svojoj kampanji financijske transparentnosti u Vatikanu, uzdrmao nečije velike investicijski planove). Tužitelj nije mogao pružiti nijedan dokaz koji potvrđuje njegovu priču, a sama priča bila je puna rupa:

– Tvrdio je da su on i druga navodna žrtva, obojica članovi dječjeg katedralnog zbora, pobjegli krišom iz zbora. Ali nitko nije primijetio da su nestali, a drugi članovi zbora smatraju da je malo vjerojatno da su se mogli neopaženo skloniti.
– Tvrdio je da su u sakristiji pili vino. Svjedočio je da se pilo crno vino. Ali jedino oltarsko vino u uporabi bilo je bijelo.
– Tvrdio je da je kardinal sam došao u sakristiju i uhvatio ih. Ali kardinal je nakon mise uvijek bio izvan katedrale i pozdravljao se sa vjernicima. Kada bi se vratio u sakristiju, uvijek je bio – uvijek – u pratnji drugih svećenika.
– Tvrdio je kako je kardinal skinuo svoju misnicu i zlostavljao ih. Ali misnica koju je kardinal nosio nije dopuštala pokrete koje je navodna žrtva opisala.

Kako je australski sud donio osuđujuću presudu, bez ikakvih dokaza, na temelju takvog nesigurnog svjedočenja?

Teško je izbjeći zaključak da je “sve bilo namješteno” – da je to bio otmjen australski ekvivalent “montiranim procesima” koji su rezultirali osudama drugih prelata koji nisu bili popularni u komunističkim režimima pedesetih godina.

Očekuje se da će se izricanje kazne dogoditi u narednim danima, a, prema izvještajima, Pellova obrana najavila je žalbu. Ako uopće postoji pravda u australskom sustavu, kardinal Pell će biti oslobođen nakon žalbe. No, žalbeni proces vjerojatno će trajati mjesecima, a u međuvremenu je uvaženi kardinal u zatvoru.

Izvor