Naslovnica Politika AUSTRALCI ODBILI ISTOSPOLNI BRAK?

AUSTRALCI ODBILI ISTOSPOLNI BRAK?

578
0

Ovdje na Quo Vadis Croatia često smo isticali da će političari, odnosno političke stranke koje zagovaraju istospolni brak, kad tad biti poraženi na slobodnim demokratskim izborima, jedinom mjestu gdje se narod može izjasniti o ovom pitanju. Inače se zakoni koji dopuštaju brak među istospolnim parovima, samo proguraju po ideološkoj osnovi u parlament, gdje su zastupnici vladajuće stranke prisiljeni, često mimo svoje savjesti, glasati za predloženi zakon. Rijetko se kad dopušta referendum zbog ovog pitanja jer oni na vlasti mogu lako procijeniti kako narod diše, pa se ova opcija po mogućnosti izbjegava. I u Hrvatskoj smo svjedoci što sve može poduzeti jedna vlada ne bi li izbjegla ovakav scenarij.

Nažalost, rijetko kada pitanje istospolnog braka postaje ključno pred same parlamentarne izbore gdje suprotstavljene strane zastupaju oprečna mišljenja glede ovakve politika. Upravo se ovo dogodilo u Australiji, gdje su prije mjesec dana, na početku kampanje odnosi između današnjega premijera Kevina Rudda i vođe oporbe Tonya Abotta bili izjednačeni. Rudd, koji se inače izjašnjava kao katolik, u međuvremenu je mijenjao svoju politiku i počeo otvorno zagovarati istosploni brak, obećavajući promjenu zakona ako ponovno pobijedi na izborima. Njegov protivnik, Abott, također katolik (zanimljivo da je svojedobno proveo tri godina na bogosloviji) protivio se bilo kakvom zakonu koji bi mijenjao definiciju braka dok je on premijer. I što se dogodilo? U anketama pred sutrašnje parlamentarne izbore Abottova konzervativna koalicija uvjerljivo vodi i po svemu sudeći će osvojiti pristojnu većinu u parlamentu. Ovdje se mora naglasiti da gospodarstvo u Australiji, za razliku od ostatka Zapadnoga svijeta uopće nije palo u recesiju za vrijeme financijske krize i da u zadnjem desetljeću uživa solidan ekonomski rast. To bi inače bilo dovoljno da vladajuća stranka ponovno osvoji vlast, ali nešto je očito puklo među ‘običnim’ biračima.

Ideološki obojeni politički analitičari sigurno će pronaći X broj razloga za Ruddovu propast na ovim izborima, vjerojatno ne pridajući veliku pažnju stavovima birača o istospolnom braku, ali oni unutar same stranke će znati da je definicija braka itekako emocionalno pitanje koja može utjecati na konačan ishod izbora. Inače, Australija je danas jedno vrlo ‘otvoreno’ društvo (što god to značilo) pa će ovi izborni rezultati zasigurno imati odjeka u svijetu, a možda nešto dođe i do ušiju naših političara (pogotovo u redovima vladajuće stranke) koji misle da su njihovi ideološki stavovi važniji od volje naroda.