Naslovnica Svijet Australija i Austrija su šaptom pale

Australija i Austrija su šaptom pale

1104
0

Nakon što je Donji dom australskog parlamenta glasao za legalizaciju homoseksualnog “braka”, sa samo četiri zastupnika koji su glasali “protiv”, sada je u Austriji Ustavni sud donio odluku po kojoj se zakon koji onemogućava istospolne brakove proglašava protuustavnim i nalaže ukidanje zakona do kraja sljedeće godine, priopćio je taj sud u utorak, čime će u Austriji od 2019. praktički biti moguće sklapati istospolne brakove.

Sud je zaključio da njihov trenutni zakon o braku krši ustavnu zabranu diskriminacije na osnovu spola, jer prisiljava parove koji žele sklopiti brak da se izjasne o svojoj seksualnoj orijentaciji. Najviši austrijski sud je zaključio da dosad dopušteno „registrirano partnerstvo“ nije jednako punopravnom braku te da se stoga radi o diskriminaciji. „Razlikovanje pojmova ‘registriranog partnerstva’ i ‘braka’ nije više održivo, a da se pritom ne diskriminira istospolne parove”, stoji u objašnjenju suda.

I dok je legalizacija u Austriji ostvarena pravnom vratolomijom, u Australiji je to omogućeno putem referenduma u kojem je gotovo 62 posto glasača odobrilo promjenu zakona koji omogućuje istospolni “brak”. Novi zakon briše “jedinstvo muškarca i žene” iz definicije braka te na njegovo mjesto stavlja “savez dvoje ljudi”. Značajno, ni jedan od obećanih amandmana kojim bi se zaštitila sloboda savjesti, vjerska sloboda i roditeljska prava nije dopušten. Sva su oporbena pitanja i zabrinutost odbačeni, uključujući i pravo roditelja na mogućnost odbijanja homoseksualne ili transrodne indoktrinacije u školama.

Naime, novi zakon ne dopušta kršćanskom poduzetniku odabir zaposlenika na temelju svojih vjerskih vrijednosti, niti ih štiti od prisilnog sudjelovanja u, na primjer, organizaciji homoseksualnog vjenčanja – usprkos njihovom iskrenom uvjerenju u brak između muškarca i žene.

Također su odbačeni amandmani koji su se odnosili na priziv savjesti i vjere kojim bi se omogućilo kršćanima i ostalima – koji se ne slažu s homoseksualnim “brakom” – da izraze svoje pravo na slobodu govora.

U Austriji, bečki nadbiskup i predsjednik Austrijske biskupske konferencije, kardinal Christoph Schönborn kritizirao je presudu Ustavnog suda kojom se otvorio put istospolnim brakovima u tradicionalno katoličkoj zemlji.

Zabrinjavajuće je da su i sudci Ustavnoga suda izgubili iz vidika posebnu narav braka kao zajednice jednoga muškarca i jedne žene, koja se ne može usporediti s nečim drugim.”

Ako Ustavni sud poriče jedinstvenost i poseban pravni status braka, izgrađen na različitosti spolova, negira stvarnost i ne služi društvu“, izjavio je kardinal. “To u konačnici šteti svima, uključujući i onima koje želi zaštititi, kao i onima koji imaju biti zaštićeni.

Dodao je kako odluka također proturječi presudi Europskog suda za ljudska prava koja govori da rezerviranje braka za muškarce i žene nije diskriminacija.

Austrija će biti 16. europska zemlja koja će dopustiti istospolni brak; dok 11 drugih europskih zemalja dopuštaju istospolne zajednice u pravnom okviru.