Naslovnica Crkva Bečki kardinal Schönborn dirnut čežnjom homoseksualnih parova za brakom

Bečki kardinal Schönborn dirnut čežnjom homoseksualnih parova za brakom

1772
0

U novom intervjuu za njemački časopis stern.de, bečki kardinal Christoph Schönborn izjavio je da je “dirnut” čežnjom homoseksualnih parova za brakom. Schönborn također priznaje da “često pita Boga” je li celibat Isusu toliko važan. Osim toga, priznaje da je za vrijeme političkih previranja šezdesetih godina 20. stoljeća njegovo srce “kucalo za lijevu stranu”.

Kardinal Schönborn jasno ukazuje na to da Katolička Crkva tolerantno prihvaća što država dopušta homoseksualnim parovima sklapanje građanskog “braka”.

“Da budem iskren, već odavno smo to prihvatili”, objašnjava, ali Schönborn traži da “ga definiramo drugačije i da dignemo svoj glas kada vjerujemo da ovaj put nije dobar za cijelo društvo.”

Pa je nastavio: “Ja sam osobno dirnut što, u vrijeme kada brak gubi svoju privlačnost, oni parovi koji osjećaju privlačnost prema istom spolu i žive u istospolnim zajednicama, žude za takvim najvišim oblikom partnerstva”. Ovi parovi time daju “svjedočanstvo da je brak važna stvar”.

Kardinal Schönborn također je priznao da je zapao u vjersku krizu i imao sumnje u vjeru mnogo puta tijekom teških godina između 1965. i 1968. “kada se u Njemačkoj sve okrenulo naopačke”.

“Član sam generacije ’68”, dodaje.

Na pitanje je li Isusu zaista toliko važan celibat, Schönborn odgovara: “Često ga to pitam.”

“Ne dobivam jasan odgovor”, kaže Schönborn. “Ali Isus vrlo jasno kaže: “Ne bojte se!” U svojim je nagovorima naglašavao da se tradicije ne bi smjela staviti iznad Njegove ključne rečenice: “Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga.” (Mt 22, 39)

Austrijski prelat dodaje: “Sve dok je tradicija važnija od radosti Evanđelja, On bi nam rekao da nemamo pravu ravnotežu.”

Govoreći o svećeničkoj krizi seksualnog zlostavljanja i predstojećem summitu o zlostavljanju u veljači u Rimu, kardinal Schönborn priznaje greške iz prošlosti i inzistira na tome da je sada “najvažnije razvijati svijest”, “pokrenuti procese” i “pronaći zajednički put”.

Napomenimo ovdje da je krajem 2018. kardinal Schönborn zaprimio teške kritiku zbog održavanja rock koncerta u svojoj katedrali u Beču. Tijekom tog koncerta, poznati glumac pjevao je gol do pasa dok je stajao na pričesnoj ogradi (ovdje).

Kontroverzne su također bile izjave prošle godine, kada je kardinal Schönborn rekao da može zamisliti buduće svećenice i ženske biskupe: “Jednog dana možda i sam redim žene za đakonat.”

Izvor

Inače, prije nekoliko godina kardinal Schönborn je hvalio Conchitu Wurst, alias Toma Neuwirtha, austrijskog gay pjevača, koji je prerušen u ženu s bradom, pobijedio na Eurosongu. Kako je tad naveo bečki list “Standard”, kardinal je tada rekao: “Radujem se zbog Thomasa Neuwirtha, koji je svojim nastupom kao Conchita Wurst, postigao jedan takav uspjeh.”

“…U šarenom vrtu Božjem, ima i onih ljudi, koji se osjećaju kao osoba suprotnog spola, i oni također zavrjeđuju naše puno poštovanje i respekt kao ljudi”.

Kardinal je 2017. godine dotičnog ugostio u svojoj katedrali dopustivši mu da održi govor povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Da podsjetim, u pitanju je kardinal i teolog Katoličke Crkve, nadbiskup Beča i predsjednik Austrijske biskupske konferencije (slika gore je iz bečke katedrale!). Hm, nije moje da sudim, zar ne?