Naslovnica Svijet Belgijski redovnici i dalje prkose Vatikanu zbog eutanazije

Belgijski redovnici i dalje prkose Vatikanu zbog eutanazije

660
0

Belgijski redovnici odbili su Papu i priopćila kako će nastaviti pružati eutanaziju u svojim bolnicama unatoč upozorenjima iz Vatikana.

Naime, Sveta Stolica naložila je belgijskim redovnicima iz kongregacija “Milosrdne braće” da do konca ovog mjeseca prestanu nuditi pacijentima u psihijatrijskim bolnicama u njihovu vlasništvu mogućnost eutanazije i poručila im da će biti kažnjeni ako ne promijene politiku svojih ustanova.

U priopćenju su izjavili kako i dalje stoje iza “svoje vizije o eutanaziji zbog duševnih boli kod pacijenata kojima život inače nije ugrožen” i da “odlučno vjeruju” da je praksa kompatibilna s učenjem Katoličke Crkve.

Također su ustvrdili da je odluka “proizašla iz kršćanskog okvira mišljenja” i kako uvijek “uzimaju u obzir pomake i evoluciju unutar društva”.

Papinu intervenciju je prije par mjeseci zatražio poglavar reda brat Renea Stockman (na slici gore) koji djeluje u Rimu, ogorčen odlukom upravnog odbora da se eutanazija dopusti i u onim slučajevima kada pacijenti ne boluju od smrtnih bolesti.

Stockman je tada izjavio kako “sekularizacija truje i kongregaciju u Belgiji”, te kako je odluka tragična jer je njegov red bio jedan od posljednjih glasova u javnosti protiv eutanazije u Belgiji.

“Svi oni koji su protiv nas sada likuju i govore kako smo se predali i prešli u njihov tabor”, rekao je tada poglavar. U svibnju je obavijestio lokalne poglavare reda kako kao general ne može prihvatiti tu odluku. Informirao je i belgijske biskupe, te vatikansko Državno tajništvo o tome što se događa te da očekuje i njihove istupe i akciju. U međuvremenu su prema redu upućeni brojni prigovori i zahtjevi da promijeni svoju odluku. Kako oni belgijskih biskupa, tako i Kongregacije za nauk vjere koja je uputila dokument belgijskim poglavarima i podsjetila ih na katolički nauk o eutanaziji.

Sve je to bilo ignorirano, a braća u Belgiji svoju su odluku obrazložila “usklađivanjem” rada bolnice s belgijskim zakonima (Eutanazija u Belgiji dopuštena je od 2002. i to za one koji se nalaze u stanju “neizdržive fizičke ili mentalne patnje”).

Prošli mjesec je odlučno reagirao i papa te uputio zahtjev Svete Stolice, po kojem braća moraju prestati s pružanjem eutanazije do kraja kolovoza. Vatikan je također rekao braći koja sjede u upravnom odboru Braće milosrđa, organizaciji koja regulira rad ukupno 15 klinika, da potpišu zajedničko pismo svom nadređenom provincijalu u kojem potvrđuju da “u potpunosti podržavaju Učiteljstvo Katoličke Crkve koja je uvijek tvrdila da se ljudski život mora poštivati i štititi od trenutka začeća do prirodne smrti”. U slučaju da ne prihvate Papin nalog, mogle bi uslijediti ozbiljne kanonske mjere, sve do izopćenja.

U upravnom odboru zapravo služi samo mali broj redovnika, a većina su laici, pa bi provincijal kao predstavnik vlasnika bolnice morao sudski zatražiti zabranu vršenja eutanazije, odnosno članovi odbora bi mogli biti izopčeni iz Crkve.

Nažalost, članovi odbora nisu odustali od svojih namjera. A prošli mjesec, bivši predsjednik EU Herman van Rompuy, član Odbora povjerenika Milosrdne braće, otvoreno je kritizirao papu rekavši da je vrijeme ‘roma locuta causa finita’ davno prošlo.

Izvor