Naslovnica Crkva Benedikt XVI. bio je ‘iznenađen’ što papa Franjo ignorira dubia

Benedikt XVI. bio je ‘iznenađen’ što papa Franjo ignorira dubia

1591
0

Dok novinari izvještavaju o novoj knjizi nadbiskupa Georgea Gänsweina pod naslovom Ništa osim istine: moj život uz papu Benedikta XVI., jedan od zanimljivijih detalja je njegovo spominjanje Benediktove reakcije na kontroverzni dokument pape Franje – Amoris Laetitia. U njoj je Gänswein naveo da je Benedikt “doveo u pitanje značenje nekih fusnote, koje obično označavaju citiranje izvora, dok su u ovom slučaju izražavale značajan sadržaj.”

Nakon rasprave koja se razvila mjesecima nakon toga, još uvijek nije razumio zašto je u tom dokumentu dopuštena određena dvosmislenost, dopuštajući nedvosmislena tumačenja.

Međutim, kao i kod mnogih drugih aspekata Franjina papinstva spomenutih u knjizi, Benedikt je odbio javno iznositi svoje mišljenje, niti je “odgovorio na pitanja koja su mu bila postavljena, budući da bi to bilo nedopušteno upadanje”, napisao je Gänswein.

Papa iz Bavarske također je pokazao svoje iznenađenje načinom na koji je papa Franjo postupao s dubiom, koju su papi Franji predali kardinali Burke, Cafarra, Meisner i Brandmüller. Prema Gänsweinu, “Benedict je bio čisto ljudski iznenađen izostankom bilo kakvog nagovještaja Papinog odgovora, unatoč činjenici da je Franjo inače pokazivao da je voljan sastati se i razgovarati s bilo kim.”