Naslovnica Crkva Bez liturgijske reforme dekristijanizacija bi bila još brža!

Bez liturgijske reforme dekristijanizacija bi bila još brža!

1205
0

Nadbiskup Gerhard Ludwig Müller, prefekt Kongregacije za nauk vjere, iznio je nedvosmislenu obranu Novus Ordo Missae.

Bez liturgijske reforme Drugog vatikanskog koncila, dekristijanizacija bi možda napredovala daleko brže nego što je, rekao je nadbiskup Müller na obilježavanju 50. godišnjice koncilskog vijeća o svetoj liturgiji Sacrosanctum Concilium u Würzburgu.

Baš zato što je liturgija obnovljena u svojem duhu i obredu ona je postala djelotvoran lijek protiv bezbožne kulture“, rekao je Muller dodajući da je obnovljeno bogoslužje odličan način evangelizacije.

Nadbiskup Müller se suprotstavio onima koji za sve veći nestanak vjere u nekad kršćanskim zemljama zapadnog svijeta krive reformu liturgije nakon Koncila, a izričito je istaknuo zasluge misala iz 1970.-e godine. “Svi katolici koji misle i osjećaju s Crkvom shvaćaju da su reforme bile uspješne“, kazao je on .

On je posebno upozorio na opasnost liturgije koja je klerično usmjerena ali i na liturgiju usmjerenu prvenstveno na laike, gdje bi svećenik bio samo “marginalno prisutan”.
U liturgiji, prisutno je i unutarnje jedinstvo općeg svećenstva naroda Božjeg i posebna služba apostolskog zbora“, objasnio je.

(izvor:The tablet)