Naslovnica Vatikan Biden tvrdi da mu je papa Franjo rekao da se nastavi pričešćivati...

Biden tvrdi da mu je papa Franjo rekao da se nastavi pričešćivati (iako zagovara pobačaj)

869
0

Predsjednik Joe Biden tvrdi da mu je papa Franjo, tijekom njihovog sastanka ovog petka u Vatikanu, rekao da bi se trebao nastaviti pričešćivati, unatoč činjenici da katolički predsjednik politički podržava pobačaj.

Predsjednik je, nakon otprilike devedeset minutnog sastanka, ključnog dijela njegova putovanja u Italiju radi G20, ispričao novinarima detalje njihovog razgovora.

Biden je rekao da mu je papa Franjo rekao da se i dalje nastavi pričešćivati. Predsjednik je rekao kako je papa blagoslovio njegovu krunicu i dodao da su razgovarali o borbi protiv klimatskih promjena u sklopu njegovog programa Build Back Better.

            Upravo smo razgovarali o tome da je sretan što sam dobar katolik”, rekao je Biden. „I trebao bih se nastaviti pričešćivati“.

Prošireni sastanak s Bidenom, kardinalima i suradnicima Bijele kuće započeo je ubrzo nakon sastanka u četiri oka, prema novinarima koji su doputovali sa predsjednikom.

„Lijepo je vratiti se”, rekao je Biden, koji je doputovao ovog petka sa prvom damom Jill Biden.

Biden je papi Franjo dao „medaljon s oznakama (novčić)“:

            „Nisam siguran da je ovo prikladno, ali u Americi postoji tradicija da predsjednik daje medaljon ratnicima i vođama“, rekao je Biden. „Vi ste najznačajniji ratnik za mir kojeg sam sreo i volio bih Vam dati ovaj medaljon“.

Biden je rekao da medaljon (novčić) „ima američki pečat na prednjoj strani“.

            „Znam da bi moj sin želio da Vam ovo dam“, rekao je Biden, misleći na svog pokojnog sina Beaua, koji je preminuo 2015. godine od raka mozga.

„Tradicija je, i sada se šalim, da sljedeći put kada se sretnemo, ako ne budete imali ovaj medaljon, morate platiti piće“, našalio se Biden. „Ja sam jedini Irac kojeg ste upoznali, a da nikada nije popio alkoholno piće“.

Predsjednik se susreo sa papom Franjom nekoliko puta prije ovog susreta u petak– u rujnu 2015. godine, kada je papa nazočio Svjetskom susretu obitelji u Philadelphiji i u Vatikanu 2016. godine, kada je tadašnji potpredsjednik Biden sudjelovao na summitu regenerativne medicine.

Biden je prvi katolički predsjednik nakon više od pedeset godina. Predsjednik John F. Kennedy Jr. je bio posljednji katolički predsjednik.

Bidena je kritiziran zbog političke podrške pobačaju. Tijekom ljeta, Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Američkih Država (USCCB) velikom većinom glasovala je za izradu službenog dokumenta o značenju Euharistije nakon sporne rasprave o tome mogu li Biden i drugi katolički političari koji podržavaju pobačaj primati pričest. Rezultati glasovanja su bili takvi da je sto šezdeset osam biskupa bilo za, pedeset pet protiv i šestorica su bili suzdržani.

Na pitanje jesu li njih dvojica razgovarali o odlukama biskupske konferencije, predsjednik je u petak novinarima rekao da je to dio privatnog razgovora.

Biden, koji redovito pohađa sv. misu, kaže da se osobno protivi pobačaju, ali ne misli da bi to stajalište trebao nametati Amerikancima koji imaju drugačiji stav. Tijekom svoga predsjedništva poduzeo je nekoliko poteza koje su pozdravili zagovornici pobačaja.

Tiskovna tajnica Bijele kuće Jen Psaki je ovoga tjedna rekla da će njih dvojica razgovarati o nizu pitanja oko kojih se slažu tijekom nadolazećeg posjeta, te da pobačaj neće biti jedno od njih.

            „Predsjednik i papa Franjo se slažu u nizu pitanja – siromaštvu, borbi protiv klimatske krize, okončanju pandemije COVID-a 19što je iznimno bitno, te će to biti središnji dio onoga o čemu će raspravljati kada se sastanu“, rekla je Psaki, objašnjavajući da Biden, koji je za „pro-choice“, nema isti stav o pobačaju kao papa.

            „Očekujemo srdačan i konstruktivan dijalog“, rekla je Psaki novinarima. „Upoznati ste sa stajalištima predsjednika. On se zalaže i vjeruje da je pravo žene na izbor važno. Dok je papa govorio drugačije“.

Najmanje dvije trećine američkih biskupa morat će glasovati za usvajanje dokumenta na sljedećem okupljanju zakazanom za studeni. Odluka o tome hoće li Bidenu biti dopušteno primanje pričesti ili će se odluka prepustiti biskupima, kao što je standard za sve vjernike, će se upravo znati potvrdom novog dokumenta.

Dokument koji biskupi usvoje kada se sastanu u Baltimoreu sljedećeg mjeseca vjerojatno neće spominjati Bidena ili nekog drugog političara po imenu.

Samo nekoliko dana nakon glasovanja biskupa, predstavnik katoličke župe Svetog Trojstva u Washingtonu, D.C., gdje Bidens prisustvuju misi kada je u glavnom gradu nacije, rekao je da se u toj crkvi „neće uskratiti Euharistija osobama koji je žele primiti”.

            „Kao što je papa Franjo nedavno ponovno potvrdio, pričest treba promatrati ne kao nagradu za savršene, nego kao snažan lijek i hranu za slabe“, citira predstavnik župe papine riječi. „Nitko od nas, bilo da sjedimo u klupama ili stojimo iza oltara, nije dostojan primiti ga. Veliki dar svete Euharistije previše je svet da bi ga učinili političkim pitanjem“.

Izvor