Naslovnica Svijet Biskup Cupich predstavlja novo lice Crkve

Biskup Cupich predstavlja novo lice Crkve

1885
0

S obzirom na to da i u Hrvatskoj trenutno očekujemo imenovanja novih biskupa, zanimljivo je promatrati kako se ona odvijaju u Americi gdje staru gardu, ustoličenu za vrijeme papinstva Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., zamjenjuju novi ljudi koji očito reflektiraju lik i djelo pape Franje.

Iz Vatikan Insider-a prenosimo:

Blaise Joseph Cupich predstavlja novo lice američke Crkve. Rođen je u Omahi, Nebraska, 1949. godine u hrvatskoj obitelji, a papa Franjo ga je neočekivano postavio na čelo biskupije u Chicagu, koja je sa 2,3 milijuna vjernika treća po veličini biskupija u SAD-u. Činjenica da je izabran kao zamjena za teško bolesnog 77-godišnjeg Wojtylinog kardinala Francis George, znak je značajne promjene u odnosu na proteklih nekoliko desetljeća, kada se mahom “kulturne ratnike” imenovalo za vođenje episkopata u Americi. Ovi “ratnici” sudjelovali su u teškim javnim bitkama protiv pobačaja i istospolnih zajednica. Manje su se bavili temama kao što su imigracija, socijalna pravda, mir i posljedice onoga što Franjo u svojoj apostolskoj pobudnici Evangelii Gaudium zove: ekonomija “koja ubija“. Na primjer, dok je bio biskup Rapid Citya Cupich je transformirao lokalni “pro-life odbor” u “odbor za socijalnu pravdu“, a Bryan Cones- glavni urednik katoličkog časopisa,  nazvao ga je”biskupom koji može govoriti bez vikanja“.

Razlika u pristupu između biskupa u SAD-u s jedne strane i Franjine s druge, postala je sve očitija tijekom Sinode o obitelji. Toliko, da je vatikanski stručnjak za Boston Globe John Allen, napisao da je “medeni mjesec” između američke Crkve i pape Franje završio. Među značajnijim izjavama prelata koji nisu bili prisutni na Sinodi, bila je i ona biskupa Thomasa Tobina, objavljena na internetskoj stranici biskupije Providence: “Koncept u kojem jedno predstavničko tijelo Crkve provodi glasovanje o doktrinarnim pitanjima i pastoralnim rješenjima meni zvuči poprilično protestantski”. Prema Tobinu- “Crkva riskira opasnost gubitka svojeg hrabrog, kontra -kulturnog, i proročkog glasa“. Komentirajući manipuliranje medija, nadbiskup Philadelphije, Charles J. Chaput, rekao je kako je “javni imidž” Sinode stvorio “zbunjenost“, a “zbunjenost je od đavla“.

Jedna od ključnih figura Sinode- ne samo u medijskoj sferi– svakako je kardinal i član Kurije, Raymond Leo Burke, prefekt Apostolske Signature: on se usprotivio samoj ideji raspravljanja o mogućnosti primanja sakramenta pričesti za razvedene i ponovno vjenčane vjernike. Također je javno kritizirao činjenicu da papa Franjo nije izrazio svoje mišljenje o tome, ostavljajući tako pitanje otvoreno za raspravu: “Ne mogu govoriti u ime pape, i ne mogu reći koji je njegov stav, ali nedostatak jasnoće o ovim stvarima je sigurno učinio mnogo zla.

Njujorški kardinal Timothy Dolan je također izrazio kritiku zbog otvorenog pristupa predloženog tijekom Sinode, a komentar kolumnista New York Times-a, Rossa Douthata, kako papa Franjo vodi “Crkvu na rub provalije“, također je pridonio kontroverzama.