Naslovnica Svijet Biskup pozvao na borbu protiv sekularnog totalitarizma!

Biskup pozvao na borbu protiv sekularnog totalitarizma!

735
0
Photo: Mazur/catholicnews.org.uk

Engleski biskup Philip Egan pozvao je katolike da “povedu novu evangelizaciju naše zemlje“, rekavši tijekom uskrsne propovijedi kako se danas “dvije opasne ideologije” bore za prevlast, baš kao što su se komunizam i fašizam nadmetali za vlast u 20. stoljeću.

Prva ideologija je “fundamentalizam, religija bez razuma”, upozorio je biskup Egan. Ovaj fundamentalizam, koji “potiče fanatizam, nasilje i terorizam” utječe ne samo na “nestabilne nacije Bliskog istoka”, već i na sam Zapad, napomenuo je.

Druga ideologija, tvrdi biskup, jest sekularizam, odnosno “razum bez religije” i pokušava protjerati religiju iz javnog života.

Sekularisti su u porastu u lokalnim vladama, u obrazovanju, u medijima, u socijalnim službama.” Također je optužio Komisiju za jednakost i ljudska prava i Europski sud pravde za pomaganje u širenju i poticanju ove sekularne ‘agende’.

Komentirajući odluku Europskog suda, prema kojoj poslodavci imaju pravo zabraniti uporabu vjerskih simbola, biskup Egan je rekao: “S ciljem pokapanja kršćanske baštine ove zemlje, predlažu Orwellovske promjene za naš jezik i postavljaju drakonska ograničenja vjerskog izričaja, čak i nad onim što odijevamo.

Biskup Egan je napomenuo da, iako se čine da su u opoziciji, i fundamentalizam i sekularizam su podjednako “totalitarni; oni su destruktivni za ljude; oni predstavljaju ozbiljnu prijetnju ljudskoj radosti i zdravom društvu“.

Kao što znamo, ovo ima smrtonosne posljedice za najslabije; nerođeno dijete, hendikepiranu osobu, stariju osobu, umirućeg… Zato je ovog Uskrsa vrijeme da kao kršćani kažemo: dosta više! Moramo ustati i prihvatiti izazov. Moramo odbiti njihovu ‘agendu’.

Napomenuo je kako bi posebno škole trebale podučavati o Bibliji i njezinom učenju, osnovnim molitvama te kršćanskoj povijesti Britanije i životu njezinih svetaca. “U ovoj misiji“, rekao je, “mi katolici smo ključni. Jer ono što je ovu zemlju učinilo velikom uglavnom je plod naše Tradicije.

Izvor