Naslovnica Crkva Biskup Schneider o krizi u Crkvi

Biskup Schneider o krizi u Crkvi

1253
0

U članku objavljenom u Catholic Herald-u, biskup Athanasius Schneidera istaknuo je kako i zašto smo počeli tako olako umanjivati pobožnost prema Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Prava kriza u Crkvi je antropocentrizam i zaboravljanje Kristo-centrizama …

Biskup Schneider je istaknuo kako je “banalno” i olako ponašanje prema Presvetom oltarskom sakramentu dio velike krize u Crkvi u kojoj se neki laici i klerici, uključujući i neke na visokim pozicijama, svrstavaju na stranu sekularnog društva. U srži problema, on vjeruje, postepeno je uvođenje stava koji je fokusiran na čovjeka, dok se u nekim Božjim crkvama svetohranište čak i doslovno smjestilo u neki kut, a svećenik je zauzeo središnje mjesto. Biskup Schneider tvrdi da je ovakvo stanje sada eskaliralo. “Rekao bih da se nalazimo u četvrtoj velikoj krizi Crkve, u strašnoj konfuziji oko nauka i liturgije. A to  traje već 50 godina.

U jesen, Biskupska sinoda će se sastati na izvanrednoj sjednici radi  rasprave o obitelji, u svjetlu ankete na čije je ispunjavanje papa Franjo pozvao vjernike, kako bi dali svoje mišljenje o braku i seksualnosti. Rastu očekivanja kako će se olakšati pravila u mnogim pitanjima vezanim za spolnost te dopustiti da razvedeni ljudi prime pričest kao znak “milosrđa” Crkve.

Ti stavovi, prema biskupu Schneideru, otkrivaju dubinu problema. “Mislim kako će ovo pitanje o primanju Svete pričesti za ponovno oženjene raskrinkati stanje i pokazati pravu krizu u Crkvi. Prava kriza Crkve je antropocentrizam i zaboravljanje Kristocentrizma …”

To je najdublja zlo: kada čovjek, ili svećeništvo, stavlja sebe u središte kod slavljenja liturgije, i kada se mijenjaju objavljene istine o Bogu, na primjer, u vezi šeste zapovijedi i ljudske spolnosti.

Za cijeli članak klinite ovdje