Naslovnica Crkva Biskupi: AM predstavlja “svojevrsno uvođenje razvoda u život Crkve”

Biskupi: AM predstavlja “svojevrsno uvođenje razvoda u život Crkve”

888
0

Dva talijanska nadbiskupa pridružila su se trojici biskupa iz Kazahstana u ispovijedanju “nepromjenjivih istina o sakramentalnom braku”, stoji u izvješću talijanskog Corrispondenza Romana.

U međuvremenu, pridružio im se kardinal Janis Pujats, nadbiskup u Rigi, Latvija, u potpisivanju “Izjave nepromjenjivih istina o sakramentalnom braku”, potvrdio je Life Site News.

Poput svojih kazahstanskih kolega, nadbiskup Carlo Maria Vigano, bivši apostolski nuncij u SAD-u i preuzvišeni Luigi Negri, nadbiskup u miru nadbiskupije Ferrara-Comacchio, usprotivili su se službenom tumačenju Amoris Laetitia prema kojem bi rastavljeni i ‘građanski ponovno vjenčani ‘ imali pristup Svetoj pričesti.

Prošlog je mjeseca papa Franjo odlučio i formalno proglasiti tumačenje biskupa Buenos Airesa o Amoris Laetitia kao djelo “autentičnog učiteljstva” Crkve.

U dokumentu objavljenom 2. siječnja, biskupi iz Kazahstana obznanili su da papina službena interpretacija, uz one biskupskih konferencija poput Njemačke i Malta, uzrokuje “otvorene zabune” koje će se proširiti u “pošast razvoda” te su “strane” cijeloj katoličkoj tradiciji i vjeri.

S obzirom na “povećanu zbunjenost” koja se širi među klerom i laicima podjednako, biskupi su ponovno istaknuli trajni nauk Crkve o nerazrješivosti braka, te tvrde da primanje nekih “ponovno vjenčanih” (koji nemaju poništenje braka i ne žive u čistoći) u sakramente pokore i Svete pričesti, predstavlja “svojevrsno uvođenje razvoda u život Crkve”.

Biskupi naglašavaju svoju “veliku odgovornost” i “dužnost prema vjernicima” koji od njih očekuju “javno i nedvosmisleno proglašavanje nepromjenjivih istina i discipline Crkve, koje se odnose na nerazrješivost braka”.

Širenje ovih crkvenih dopuštenja uzrokovalo je značajnu i sverastuću pomutnju među vjernicima i klerom, a predstavljaju sredstvo širenja kuge razvoda u Crkvi”, napisali su biskupi.

Naš Gospodin i Otkupitelj Isus Krist svečano je potvrdio Božju Volju koja se odnosi na apsolutnu zabranu rastave, a Crkva je oduvijek čuvala i vjerno prenosila i u svojoj nauci i u disciplini Sakramenata, kristalno učenje Krista o nerazrješivosti braka.”

“Iz tog razloga, ne smijemo šutjeti”, dodaju u priopćenju.

U Proglašenju koji su biskupi objavili, navode se istine o sakramentu braka: Nije dopušteno opravdati, odobriti ili legalizirati razvod, bilo direktno ili indirektno, kao niti, vanbračnu seksualnu vezu, kroz sakramentalnu disciplinu primanja takozvanih “rastavljenih i ponovno civilno vjenčanih” Svetoj Pričesti, a u ovom slučaju discipline koja je strana cijeloj Tradiciji Katoličke i Apostolske Vjere.

Izvor

Biskupi zapravo ne govore ništa novo, već samo ističu onoga što se uvijek i svugdje vjerovalo. Štoviše, nitko im se ne bi trebao protiviti jer nam se stalno govori kako se “doktrina nije promijenila”.

Ono što je možda najvažnije u ovom dokumentu je sljedeća rečenica:

Primanje takozvanih ‘razvedenih i ponovno vjenčanih’ vjernika Svetoj pričesti, što je najviši izraz jedinstva Kristova supružnika s Njegovom Crkvom, znači u praksi odobravanje ili legitimiranje razvoda, odnosno uvođenje neke vrste razvoda u život Crkve”.

Nema sumnje da bi mnogi biskupi i kardinali rado potpisali ovakav dokument, ali zasigurno neće. S druge strane, koliko ih je podržalo smjernice malteških biskupa, koje su čak i objavljena u L’ Osservatore Romano?

Zapravo, velika većina biskupa u svijetu nije uopće obratila pažnju na ovo pitanje. “Primijetili smo da je većina biskupa u svijetu nevjerojatno tiha“, kao što je to fra Thomas Weinandy pisao u svom pismu papu. Ti biskupi čine tihu većinu: bilo bi sjajno da svi govore, ali se svakako mogu razumjeti i njihovi razlozi za šutnju.

Bilo bi lijepo kada bismo mogli imati pravi dijalog oko ovog pitanja, a dobar početak bio bi odgovor na ‘dubia’ četvorica kardinala. Uostalom, ne bojimo se dijaloga, zar ne?

Izvor