Naslovnica Društvo Biskupi tražili kraj ‘ere fosilnih goriva’

Biskupi tražili kraj ‘ere fosilnih goriva’

893
0
(Photo: Don Hankins)

Čisto sumnjam da se Mirela Holy i članovi stranke OraH-a nalaze među čitateljima ove stranice, ali ako slučajno naiđu na nju, možda shvate da bi mogli pridobiti jednog novog, rekao bih neočekivanog saveznika, u svojoj borbi za provedbu ‘zelene’ politike na našim prostorima.

Naime, s Climate Progress prenosimo:

Skupina katoličkih biskupa je ovaj tjedan pozvala svjetske vlade da okončaju uporabu fosilnih goriva, navodeći kao razlog klimatske promjene koje su prijetnja siromašnima u svijetu.

Prema BBC-u, ovo je prvi put da su visoki dužnosnici u Crkvi sa svih kontinenata poslali takav poziv. Važno je također što je priopćenje izdano dok još traju međunarodni klimatski pregovori u Limi, Peru, gdje se sudionici pokušavaju dogovoriti što učiniti po pitanju klimatskih promjena uoči summita 2015., a promatrači i aktivisti se nadaju kako će na njemu biti finaliziran novi međunarodni sporazum.

Izražavamo odgovor na ono što smatramo Božjim pozivom na akciju zbog hitne i štetne situacije globalnog klimatskog zatopljenja“, napisali su biskupi.

Izjava biskupa također ističe da globalni kapitalizam i njegovi gospodarski sustavi, kakvi su trenutno na snazi, nisu u skladu s dugoročnom ekološkom održivosti: “Glavnu odgovornost za ovu situaciju snose dominantni globalni ekonomski sustavi, koji su ljudska tvorevina. Gledajući objektivno destruktivne učinke financijskih i gospodarskih sustava koji se temelje na primatu tržišta i profita, a koji je propustio staviti čovjeka i opće dobro u srce ekonomije, moraju se priznati sustavni propusti tog uređenja i potreba za novim financijskim i ekonomskim poretkom.

Dokument poziva međunarodnu zajednicu da “donese pravedni i pravno obvezujući globalni sporazum” o smanjenju emisije ugljičnog dioksida na summitu u Parizu iduće godine. Naime, biskupi inzistiraju na ograničavanju porasta globalne temperature od 1,5° C u odnosu na predindustrijsku razinu – što je znatno ambiciozniji cilj od granice od 2° C koja se općenito smatra pragom iznad kojeg klimatske promjene postaju istinski opasne.
Središnji cilj je stati na kraj eri fosilnih goriva, što znači njihovo ukidanje i uvođenje od 100 posto obnovljivih izvora energije s održivim pristupom koji će biti dostupni svima.

Logika biskupa i njihov cilj ograničenja rasta temperature ukorijenjena je u davanju prioriteta najugroženijim zajednicama. Doista, upravo zbog nedostatka sredstava i infrastrukture, mnoge najsiromašnije zemlje svijeta – posebno one u južnoj Aziji i Africi – ugroženije su i ranjivije uslijed pojave suša, poplava, podizanja razine mora, oluja i drugih oblika ekstremnih vremenskih prilika koje su posljedica klimatskih promjena.

Iako se ova izjava biskupa smatra revolucionarnom, ona u stvari nastavlja dugu tradiciju angažmana Katoličke Crkve oko pitanja zaštite okoliša i klimatskih promjena. Sam Papa Franjo je iznio i teološku argumentaciju za borbu protiv klimatskih promjena, upozorivši da “ako uništimo Stvaranje, Stvaranje će  uništiti nas!
Ranije ove godine, Crkva je održala petodnevnu konferenciju koja je okupila znanstvenike, ekonomiste, filozofe, astronome, i ostale stručnjake kako bi istražili načine po kojima bi Katolička crkva mogla pomoći u rješavanju klimatskih promjena i drugih povezanih izazova. Papa Franjo je također izdvojio razaranje prašuma kao “grijeh”, a trenutno priprema službenu papinsku encikliku posvećenu okolišu i odnosu čovjeka prema njemu.