Naslovnica Svijet Biskupi u Belgiji suprotstavili se Vatikanu; objavili ceremoniju za blagoslov istospolnih parova

Biskupi u Belgiji suprotstavili se Vatikanu; objavili ceremoniju za blagoslov istospolnih parova

973
0

Otvoreno suprotstavljajući se Vatikanu, katolički biskupi u Belgiji su najavili uvođenje obreda blagoslova istospolnih parova u svojim biskupijama.

Biskupi Flandrije također su objavili posebnu liturgijsku praksu za slavljenje homoseksualnih zajednica.

“Čineći to, oni idu izravno protiv Vatikana”, izvještava Nederlands Dagblad.

Vatikan je u ožujku 2021. objavio službeno pojašnjenje da Katolička Crkva nema ovlasti davati liturgijski blagoslov homoseksualnim zajednicama.

Međutim, temeljeći svoju tvrdnju na Amoris laetitia, kardinal Jozef De Kesel iz Mechelena-Brussela i drugi biskupi flamanskog govornog dijela Belgije 20. rujna, objavili su dokument pod naslovom “Biti pastoralno blizak homoseksualnim osobama — Za gostoljubivu Crkvu koja nikoga je isključuje.”

Biskupska publikacija sadrži predloženu liturgiju za istospolne blagoslove, uključujući molitve, čitanje Svetog pisma i dijelove u kojima par može “pred Bogom izraziti kako su predani jedno drugome”.

Biskupi flamanskog govornog područja Belgije također su najavili da će svaka biskupija imenovati osobu u pastoralu kao „konkretan odgovor i ispunjenje želje da se u vođenju politike izričito obrati pozornost na situaciju homoseksualnih osoba, njihovih roditelja i obitelji. Papa Franjo je to također eksplicitno izrazio u svojoj apostolskoj pobudnici o pastoralu obitelji iz travnja 2016., Amoris laetitia.

Kongregacija za nauk vjere s druge strane izdala je svoju posljednju deklaraciju o istospolnim blagoslovima 15. ožujka 2021., u dokumentu poznatom kao Responsum ad dubium (“Odgovor na pitanje”).

U odgovoru na upit “Ima li Crkva moć davati blagoslov zajednicama osoba istoga spola?” odgovor je bio: “Negativan.”

Kongregacija je svoje obrazloženje iznijela u bilješci s objašnjenjima i popratnim komentarom.

Priopćenje Vatikana, objavljeno uz odobrenje pape Franje, izazvalo je prosvjede i otvoreni prkos u katoličkom svijetu njemačkog govornog područja.

Organizatori su održali dan prosvjeda kao odgovor na izjavu Kongregacije za nauk vjere da Crkva nema ovlasti blagosloviti istospolne zajednice.

Njemački svećenici i pastoralni djelatnici također su otvoreno prkosili Vatikanu i provodili ceremonije blagoslova istospolnih parova.

U srpnju je glavni tajnik Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK) rekao da je Sinodalni put —“svjesno protiv trenutnog katoličkog katekizma, koji je kritičan i omalovažava homoseksualnost od sredine 1970-ih i još uvijek osuđuje homoseksualnu aktivnost kao grijeh.”

Nekoliko njemačkih biskupa nedavno je podržalo promjene u crkvenom učenju o seksualnosti i rodnom identitetu.

Izvor