Naslovnica Crkva Biskupi zabrinuti za duhovno stanje irskog naroda zbog same rasprave o prijedlogu...

Biskupi zabrinuti za duhovno stanje irskog naroda zbog same rasprave o prijedlogu legalizacije pobačaja

424
0

Osmi amandman Ustava Republike Irske, koji priznaje “jednako pravo na život majke i njenog nerođenog djeteta”, sada je na udaru jer je premijer Leo Varadkar najavio referendum o pobačaju krajem svibnja. Pri tom je rekao da će vladajuća stranka i on osobno glasovati za prestanak važnosti ustavnog zakona kojim se zabranjuje abortus u gotovo svim okolnostima, uključujući slučajeve silovanja, incesta i kobne fetalne abnormalnosti.

Tekst amandmana navodi: “Država priznaje pravo na život nerođenih i, s obzirom na jednako pravo na život majke, jamči u svojim zakonima da poštuje i, koliko god je to moguće, svojim zakonima brani i opravda to pravo.

Iako je pobačaj uvijek bio zabranjen u Irskoj, osmi je amandman umetnut u Ustav 1983. godine, kada se javnost u Irskoj zabrinula svjetskim negativnim trendom promjena i donošenja zakona koji ugrožavaju pravo na život nerođene djece. “Što možemo učiniti kako bismo spriječili legalizaciju? Jer u Americi i Engleskoj ljudi uopće nisu bili konzultirani.

– “Zato smo došli na ideju izmjene Ustava“, jer je ustavni amandman značio da se narod mora konzultirati.

Referendum o izmjenama u Irskom ustavu je tada, 1983-e, donesen sa 67% glasova “za”.

Budući da sadašnja vlada podupire promjenu ustava, a mediji i razne udruge već mjesecima pripremaju teren (ovdje i ovdje), mnogo se očekivalo od oporbene stranke Fianna Fáil, čije je članstvo u ogromnom broju, oko 80 posto, prošle godine na svojoj godišnjoj konvenciji glasalo za zadržavanje osmog amandmana. No, prije dva tjedna, oporbeni čelnik Míchéal Martin iznevjerio je članstvo dajući svoju osobnu potporu ukidanju amandmana.

Biskup Kevin Doran iz Elphina, koji predsjedava Odborom za bioetiku Irskog biskupske konferencije, izjavio je- „duboko sam zabrinut za duhovno stanje irskog naroda kada uopće  raspravljamo o prijedlogu legalizacije pobačaja.”

Nadbiskup Diarmuid Martin iz Dublina podsjetio je vjernike i druge, u intervjuu za nacionalni radio neposredno prije Božića, da će Crkva biti poražena samo “ako odstupi od svojih principa“.

Izvor