Naslovnica Crkva Bitka sa sinode se nastavlja

Bitka sa sinode se nastavlja

1354
3

Kardinal Raymond Burke, prefekt Apostolske signature, ponovno se požalio na “zbrku” koja je nastala zbog nedavne Izvanredne sinode o obitelji, rekavši kako se “vrlo usrdno” moli da se ona okonča na drugom zasjedanju u listopadu sljedeće godine.

U intervju za CNS News.com Burke je rekao da je prvotno izvješće izazvalo “skandal” u Crkvi. “Sekularni mediji, ne bez razloga, nazvali su ga potresom u Crkvi“. “Dok su se neki biskupi i drugi ispričavali i govorili kako nije bilo doktrinarnih izjava, te da je to samo izvješće o onome o čemu se raspravljalo na Sinodi, sama činjenica da se o tim stvarima raspravljalo među predsjednicima biskupskih konferencija, među čelnicima Dikasterija rimske kurije, te drugim osobama- posebno imenovanima od Svetog Oca za Sinodu, uzrokovalo je ogromnu zbrku i moglo bi čak potaknuti zabludu među vjernicima koja se tiče učenja o braku i drugih pitanja.

I zato sam preuzeo vrlo ozbiljnu odgovornost pokušavajući što brže i što učinkovitije ispraviti skandal uzrokovan prvotnim izvješćem.“- dodao je Burke. Kardinal je bio jedan od nekoliko biskupa koji su snažno progovorili protiv prvotnog Izvješća, nazvavši ga manjkavim u svojim temeljima, kako u odnosu na Sveto pismo tako i u crkveno- teološkoj tradiciji, dva stupa katoličke teologije.

Rekao je kako je pitanje prirode braka u središtu katoličkog identiteta: “Sam temelj života Crkve, prva stanica našeg života, jest bračna zajednica i stvaranje obitelji“.

Ako vodstvo Crkve pokušava napustiti ovo učenje, “ako se ne pridržava svetosti bračne veze, mi smo stvarno, ne samo napustili katoličku vjeru, nego stvarno napustili kršćansku vjeru u smislu da napuštamo sam prirodni zakon.

U intervjuu, Burke je upitan, bez oklijevanja- “Može li svećenik ili biskup zaobići ili mijenjati ono što je Isus proglasio o braku?“.

Ne, apsolutno ne.“- odgovorio je Burke. “Svećenici i biskupi su pozvani biti vjerni istini. Naš poziv je učiti tu istinu i pomoći vjernicima da je žive, ali mi nikada ne možemo, ni pod nekim navodnim pastoralnim pristupom izmijeniti ili negirati istinu o braku.”

A to također vrijedi i za papu, objasnio je Burke: “To nije u njegovoj moći, jer u nauku Crkve vrlo jasno stoji da- ako je brak pravomoćno sklopljen i konzumiran, on se ne može razdvojiti. Ništa ga ne može okončati osim same smrti.”

U međuvremenu, kardinal Burke nije jedini koji je izrazio svoju nadu za narednu godinu. Nadbiskup Bruno Forte, glavni autor i branitelj zloglasnog prvotnog Relatia, izjavio je za časopis America: “Nadamo se kako će se u ovoj godini čuti i glas laika, te da će ih biskupi poslušati.

Forte, imenovan od pape Franje za posebnog tajnika Sinode, rekao je u govoru 28. listopada na Sveučilištu u Torunu, u Poljskoj, da “Tijekom rasprave o razvedenima i ponovno vjenčanima, manjina biskupa izrazila je mišljenje kako bismo trebali zadržati crkvenu doktrinu koja je vrijedila i do sad, da ponovno vjenčani ljudi ne bi trebali primiti pričest.

Ali, “Svi mi, naravno, držimo do toga sve dok papa ne odluči drugačije“, dodao je Forte.

U drugim komentarima, Forte je izjavio”Drugi dio biskupa izjasnio se za put milosrđa. Sveta Pričest nije kruh za savršene ljude, nego za one koji su na tom putu.

Izvor