Naslovnica Crkva BLAŽENI SIROMAŠNI: NOVA PAPINA ENCIKLIKA

BLAŽENI SIROMAŠNI: NOVA PAPINA ENCIKLIKA

1995
0

Prema kardinalu Prosper Grechu, suosnivaču Institutum Patristicum Augustinianum u Rimu, Papa Franjo planira objaviti svoju drugu encikliku pod nazivom „Blaženi siromašni“ (Beati pauperes). Enciklika bi trebala dati odgovor na pitanje kako živjeti zavjet siromaštva u modernom svijetu. Grech naglašava da ovo promišljanje nipošto nije jednostavno jer je danas teško čak i definirati siromaštvo. U prvom redu ono bi trebalo biti od pomoći redovničkim zajednicama koje su u današnjem svijetu pozvane živjeti u siromaštvo, ali kakvom?
Kardinal Grach smatra da će papa s ovom enciklikom uvelike pomoći u definiranju samog siromaštva koje je različito, ovisno u kojom djelu svijeta ste nastanjeni. Siromaštvo je dakle drugačije u Africi negoli u Americi ili Europi, a zanimljivo da Grech naglašava manjak posjedovanja privatne imovine kao korijen sveg siromaštva. Grech dodaje da će i laici u današnjem sekulariziranom svijetu imati itekako korist od buduće enciklike.
Kardinal Grech je inače održao meditaciju kardinalima izbornicima na početku konklava na kojima je kardinal Bergoglio izabran za papu. Poslije izbora, Papa Franjo mu je u šali rekao „pa, priredio si nam vrlo lijepu priču, a vidi što se sada dogodilo“, a kardinal Grech mu je odgovorio „pa mi nismo nepogrešivi poput vas, mi znamo činiti greške“.