Naslovnica Svijet Bog neće dopustiti da se njegova istina gazi

Bog neće dopustiti da se njegova istina gazi

1384
0

Prenosimo dijelove rasprave o izazovima s kojima se suočavaju obitelji i očekivanjima za nadolazeću Sinodu o obitelji na kojoj su sudjelovali kardinal Christoph Schönborn iz Beča, nadbiskup Samuel Akvilu iz Denvera (SAD) i grkokatolički biskup Borys Gudziak iz Ukrajine.

Kardinal Schönborn započeo je razgovor o svom osobnom iskustvu: podsjećajući se boli koju je doživio u dobi od 13 godina kada su mu se roditelji razveli. To iskustvo i njegov rad pastira u zemlji s vrlo visokom stopom razvoda su oblikovali njegove nade za nadolazeću sinodu.

Ono što očekujem od Sinode su jasne riječi roditeljima diljem svijeta: smilujte se svojoj djeci“- rekao je kardinal Schönborn. “Nadao sam da će ova poruka biti iznesena na Sinodi prošle godine – malo se govorilo o djeci.

Kardinal je opisao svoj pastoralni pristup razvedenim parovima, navodeći da se on ne usredotočuje prvenstveno na vrlo kontroverzno pitanje pričesti. “Moja prva i najvažnija stvar nije pitati je li Crkva milostiva prema rastavljenima, nego jesu li su razvedeni milostivi prema svojoj djeci? … Ako tražite milost od Crkve, moram vam prvo postaviti pitanje: Jeste li stavili teret vašeg sukoba na ramena vaše djece? To je vrlo nemilosrdno.”

Kardinal Schönborn se nada da će predstojeća sinoda zadržati “snažan poticaj protiv razvoda“.

Nadam se da sinoda neće zaglaviti samo na problemu razvoda, nego da će uglavnom ohrabrivati bračnu vjernost“, rekao je. “Nema milosrđa, bez istine. … Milosrđe bez istine je nesigurno, istina bez milosrđa je surova.

Ono što nam je potrebno na Sinodi je poruka iscjeliteljske moći Božjeg milosrđa“, nastavlja kardinal. “Kako to provesti u praksi – to će biti veliki izazov Sinode.

Nadbiskup Aquila naglasio je važnost solidne pripreme za brak i obrazovanje u teologiji tijela za mlade.

Većina naših mladih, i mnoge naše obitelji, su formirane u sekularnom svijetu“. “Mnogi od njih imaju vrlo površno razumijevanje o istini i dostojanstvu i ljepoti braka te postaje vrlo važno predstaviti istinu o milosrđu i ljubavi.

Uvijek moramo imati na umu da je prvi blagoslov koji je Gospodin darovao muškarcu i ženi bila njihova plodnost”, rekao je nadbiskup Aquila. “On ih blagoslovi i reče:” Plodite se i množite. “I kontracepcija, i istospolni čini, i svaki seksualni čin izvan braka je odbijanje tog blagoslova. Kao da kažeš Bogu: “Stvarno ne znaš o čemu govoriš.’

Ukrajinski biskup Borys Gudziak govorio je o velikom izazovu za Crkvu u bivšoj sovjetskoj državi, uključujući i štetu nastalu zbog desetljeća obilježenih nedostatkom kateheze za veliki broj stanovništva.

Katakombe nisu bile romantične – podzemlje je stvarno, to je prava marginalizacija“, rekao je biskup Gudziak. “Strah i nepovjerenje ušli su u DNA stanovništva. … Znamo da su svi odnosi, posebice brak i obiteljski odnosi, temeljeni na povjerenju. A tijekom prošlog stoljeća povjerenje ljudi u Ukrajini je iskušano na načine koje mi ne možemo ni zamisliti.

No, trebali bismo vjerovati da Gospodin djeluje u povijesti. … Budimo mirni i radosni u našoj vjeri u Boga, koji je Bog povijesti, koji neće dopustiti da se njegova istina gazi. I kako priča o Crkvi u Ukrajini pokazuje, On vodi svoj narod iz zemlje ropstva u obećanu zemlju.

George Weigel, moderator diskusije, završio je raspravu citatom pape Pija XI., čije je papinstvo svjedočilo usponu totalitarizama 30-ih godina prošlog stoljeća:

Zahvaljujemo Bogu što živimo u problematičnim vremenima. Više nikome nije dopušteno biti osrednji (vjernik).

Izvor