Naslovnica Crkva Bostonski kardinal napao ‘mlado, konzervativno’ svećenstvo

Bostonski kardinal napao ‘mlado, konzervativno’ svećenstvo

1174
0

Kardinal Seán P. O’Malley, jedan od bliskih savjetnika pape Franje, govorio je protiv konzervativnih pripadnika katoličkog klera, te branio papine optužujuće komentare, poput onih o konzervativnoj medijskoj kući EWTN.

Govoreći za argentinske novine La Nacion, iz svoje rezidencije u Rimu, 77-godišnji nadbiskup Bostona odgovorio je na pitanje zašto je papa Franjo “toliko upitan”, osobito u Americi.

Iako je priznao da “postoje određeni ljudi koji bi željeli vidjeti novog  “rimskog pontifexa“, O’Malley je izjavio da “velika većina katolika jako voli Svetog Oca”.

“Rekao bih da postoji velika podrška Svetom Ocu među katoličkim narodom, pa čak i među Amerikancima nekatolicima, koji su oduševljeni njegovim pontifikatom”, odgovorio je O’Malley.

“Dakle, problem su biskupi?” upitali su ga. “Ne svi biskupi… Neki od njih.”

Govoreći o Konferenciji katoličkih biskupa Sjedinjenih Država (USCCB), O’Malley ju je opisao kao “polariziranu”.

“Postoje neki biskupi koji su vezani za konzervativniju politiku, a sam Sveti Otac je komentirao situaciju na televiziji EWTN, gdje su komentatori često vrlo kritični prema Svetom Ocu, barem prema njegovim idejama. Ali mislim da mu je velika većina katolika jako naklonjena.”

Bostonski kardinal, koji je dio Papinog savjetodavnog vijeća od sedam kardinala, bavio se svojim shvaćanjem problema “konzervativnog svećenstva” i “problemom” koji su oni izazvali.

“Imamo mlado konzervativno svećenstvo koje je ponekad pod velikim utjecajem društvenih medija i to je problem”, ustvrdio je, ponavljajući riječi pape Franje koji ih je često opisivao kao “rigidne”.

“Rigidnost je danas donekle moderna; a krutost je jedna od manifestacija klerikalizma. Klerikalizam je izopačenost svećeništva: to je izopačenost”, rekao je Papa talijanskim sjemeništarcima ranije ove godine.

Papa je također zagovarao slobodu od “formalnog vjerskog obreda i nepopustljive obrane tradicije” kao nešto što treba proširiti na cijelu Katoličku Crkvu.

Međutim, dok O’Malley ukazuje na “mlado konzervativno svećenstvo” kao na potencijalno pitanje koje treba riješiti, podaci sugeriraju da bi oni koji se drže drevnih tradicija Crkve mogli biti rješenje krize u Crkvi, a ne problem.

No, kardinal O’Malley branio je Papine postupke, sugerirajući da Papa ima još puno “posla” kako bi dovršio “svoj mandat”.

“Vjerujem da je posao pape Franje još nedovršen, on ima poslanje i nadam se da će moći nastaviti još nekoliko godina dok ne završi svoj mandat”, dodao je kardinal, osvrćući se na glasine o papinom pogoršanom zdravlju i mogućoj konklavi.

Izvor