Naslovnica Crkva Bračni par na čelu Papinskog vijeća za obitelj?

Bračni par na čelu Papinskog vijeća za obitelj?

797
0

Predsjednik Vijeća kardinala, tkz papinih G8, sugerirao je da bi jedan bračni par trebao voditi obnovljeno Papinsko vijeća za obitelj .

U intervjuu francuskom dnevniku La Croix, kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga rekao je da restrukturiranje Rimske kurije treba uključivati stvaranje Kongregacije za laike. “Imamo Kongregacije za biskupe, za vjerski život, za kler, a za laike samo Papinsko vijeće, a oni čine većinu u Crkvi“, rekao je kardinal Hondurasa. “Ne možemo tako dalje.

Na pitanje može li laik i voditi novu kongregaciju, kardinal Rodriguez Maradiaga je odgovorio: “Ne znam. No, unutar te Kongregacije za laike, ne vidim prepreku za uspostavljanje Papinskog vijeća za obitelj, a koje bi vodio bračni par. Zašto ne? To bi bio veličanstven znak.”

Kardinal je rekao da je Vijeće kardinala, sastavljeno od pape Franje prošle godine radi savjetovanja o vatikanskim reformama, započela svoj rad s raspravom o Biskupskoj sinodi, a zatim se prešlo na državno tajništvo, pa na druge urede rimske kurije- prvo 9 kongregacija, zatim razna papinska vijeća pa onda i na druge urede. Ovaj tjedan, kako je rekao, Vijeće kardinala ispituje i vatikanske financijske institucije.

Na pitanje bi li Vatikanska banka, Institut za vjerske djela, mogla biti ukinuta, honduraški kardinal je rekao kako odgovor ovisi od izvješća podnesenih Papi i njegovim savjetnicima ovog tjedna. “Čini mi se da je papa spreman na reformiranje, a ne ukidanje institucije, jer”– kako je kardinal izjavio, “lakše je liječiti bolesne nego uskršavati mrtve.”

(Izvor teksta: CatholicCulture.org)