Naslovnica Crkva Bratovština katoličkog klera potvrdila učenje Crkve o braku i obitelji

Bratovština katoličkog klera potvrdila učenje Crkve o braku i obitelji

1445
0

U priopćenju objavljenom na kraju petodnevne konferencije u Rimu (5.-9. siječnja), bratovštine katoličkih svećenika iz SAD-a, Australije, Velike Britanije i Irske, iznijele su svoju “nepokolebljivu vjernost tradicionalnim učenjima u vezi braka i pravog smisla ljudske seksualnosti, kao što je proglašeno Riječju Božjom i jasno postavljeno u redovnom i općem Učiteljstvu Crkvu.

Tijekom izvanredne Sinode o obitelji u listopadu prošle godine, polemika je izbila nakon pokušaja promoviranja promjena u pastoralnoj praksi Crkve vezane za brak i ljudsku spolnost.

Sve je započeo njemački kardinal Walter Kasper sugerirajući u svom govoru, koji je i pokrenuo proces sinode, kako bi Crkva trebala dopustiti rastavljenima i ponovno vjenčanim vjernicima pravo na pričest. Protivnici su tvrdili da takve promjene ne bi bile u skladu s naukom Crkve.

Kontroverze su također nastale zbog dijelova sinodalnih dokumenata koji se odnose na pastoralnu praksu vezanu uz homoseksualnost i kohabitaciju.

Nakon rasprave oko pitanja koja su se odnosila na predstojeću drugu Sinodu o obitelji, koja će se održati u listopadu ove godine, a reagirajući i “na papin poziv na razmatranje“, svećenici su naglasili svoju predanost “predstavljanju iznova Radosne vijesti o braku i obiteljskom životu u svoj svojoj punini i pomoć, uz milost Gospodnju, onima kojima je teško slijediti Evanđelje u sekularnom društvu“.

Svećenici su također potvrdili “važnost poštivanja tradicionalne discipline Crkve glede primanja sakramenata te da doktrina i praksa moraju čvrsto i neraskidivo ostati u harmoniji“.

Propovijed kardinala Burkea

U propovijedi na misi za svećenike u bazilici svetog Petra, 9. siječnja, kardinal Raymond Burke ih je potaknuo da ne odustanu.

Zaštitnik Malteških vitezova je istaknuo da zbog “zastrašujuće teškog vremena u kojem živimo zasigurno postajemo više svjesni velike i naizgled nadmoćnije borbe” s kojom se svećenici danas suočavaju.

Zbunjenost i pogreške u većini temeljnih istina moralnog zakona su dovele našu kulturu u sve veću autodestruktivnu korupciju“, rekao je američki kardinal.

Crkva postoji da bi pozvala kulturu na obraćenje i da je preobrazi, ali u borbi protiv zbunjenosti i pogrešaka koje nas okružuju, postoji napast da skrenemo s puta, s rezultatom da ta ista konfuzija i pogreške uđu u sam život Crkve“.

No, u isto vrijeme, “ovo je i prilika da napustimo beskorisno samosažaljenje i strah i priznamo da je Krist živ među nama, da on dolazi k nama po dubokom mutnom moru kroz koje smo pozvani voditi lađu ovog mističnog tijela“.

Kardinal Burke je pozvao svećenike da “teže svakoga dana” predati svoje živote u potpunosti Kristu i budu sigurni da “s Kristom” burne vode postaju “plovne“.

Naglasio je da snaga za susret s današnjim izazovima, za naučavanje istina vjere i služenje spasonosnom misteriju i vjernicima “dolazi isključivo iz euharistije, iz našeg sjedinjenja s Kristom u euharistijskoj žrtvi i našem zajedništvu s Njim po njegovom tijelu, krvi, duši i božanstvu“.

Pa zaključuje: “Ako realnost svećeničke službe, koju moramo ostvariti u današnje vrijeme duboke zbrke i pogrešaka, unosi u nas razumljiv strah, u istom trenutku moramo otvoriti oči i ugledati Krista, kako hoda prema nama na burnim vodama, te otvoriti svoje uši kako bismo čuli njegov glas koji dolazi iz njegovog euharistijskog srca: ‘Hrabro samo! To sam ja. Ne bojte se.‘”

Kardinal George Pell, pročelnik Tajništva Vatikana za gospodarstvo, također je bio među konferencijskim govornicima. On je naglasio kako poslanje Crkve treba jasno i nedvosmisleno svjedočanstvo Krista.

Bratovštine katoličkog klera, u svojoj službi u Crkvi i svijetu, predane su proročkom svjedočenju, koje izaziva suvremenu kulturu“, rekli su svećenici u završnoj izjavi. “Dijelimo skrb i brigu Svetoga Oca za obitelj i molimo da predstojeća Sinoda omogući Crkvi učinkovitije naviještanje Kristovog viđenja braka i obitelji.”

Izvor