Naslovnica Izdvojeno Britanska vlada donijela Protuterorističke savjete za Crkve

Britanska vlada donijela Protuterorističke savjete za Crkve

811
0

Zbog opasnosti terorizma Britanska vlada je uputila posebno upozorenje svim katoličkim i anglikanskim svećenicima u zemlji.

Nove sigurnosne mjere uslijedile su zbog ubojstva svećenika u Francuskoj prošlog mjeseca, te straha kako bi se sličan napad sada mogao dogoditi u Velikoj Britaniji.

U dokumentu koji je Vlada izdala, traži se od svih crkvenih zajednica u Velikoj Britaniji, koje su ‘laka meta’ za džihadiste, da poduzmu povećane mjere opreza i sigurnost.

U nekim biskupijama svećenici su čak upozoreni da ne nose kolar u javnosti jer su time označeni kao potencijalne terorističke mete. Također ih se upozorava da izbjegavaju provoditi vrijeme sami u crkvi.

Dokument pod nazivom Protuteroristički savjeti za Crkve (Counter Terrorism Advice for Churches) poziva vjerske vođe da se pripreme za terorističke napade i budu na oprezu zbog napadača koji će vjerojatno biti naoružani noževima.

Prošle nedjelje, u Indoneziji je katolički svećenik Albert Pandiangan izboden nožem u napadu tijekom mise – džihadist je potom pokušao detonirati eksplozivnu napravu, ali nije uspio.

Crkve se u prošlosti smatralo mjestom niskog rizika– ali sada znamo da napadi dolaze … a crkve su jedna od najlakših meta, izjavio je britanski stručnjak za terorizam Nick Tolson, koji savjetuje Home Office o protuterorističkim mjerama, a od 2012. je pomagao u izradi novih strožih sigurnosnih preporuka.

Nakon napada u Francuskoj sada se moramo suočiti s mogućim napadima na crkve u ovoj zemlji.

Vrijedi podsjetiti da je od 1996. godine u Velikoj Britaniji ubijeno osam članova klera – svi su ubijeni noževima.

Izvor