Naslovnica Vatikan Burke je potvrdio svoju smjenu, a Kasper govori o 100- godišnjem planu

Burke je potvrdio svoju smjenu, a Kasper govori o 100- godišnjem planu

1376
0

Dok čekamo konačno izvješće sa Sinode o obitelji, kardinal Raymond Burke, koji je bio iznimno glasan u obrani crkvenog učenja tijekom cijele Sinode, javno je priznao da su medijske špekulacije oko njegove smjene s pozicije čelnika Apostolske Signature istinite. S poniznošću koja se očekuje od jednog crkvenog pastira Burke je izjavio:

Pa, moram reći, područje na kojem sam radio je područje za koje sam kompetentan i na kojem sam pokušao dati svoj najbolji doprinos. Bilo mi je zadovoljstvo raditi na tom mjestu i rado samo obavljao ovu dužnost, pa je razočaranje što je moram napustiti.

S druge strane, u Crkvi, mi svećenici uvijek moramo biti spremni prihvatiti bilo koju vrstu zadataka koji nam je dan. I tako prihvaćam ovaj zadatak, vjerujem da će me Bog blagosloviti, i to je ono što je na kraju najvažnije. Iako bih volio nastaviti raditi u Apostolskoj Signaturi, ja ću dati sve od sebe na novoj dužnosti koja mi je dodijeljena… a to je služba patrona Suverenog malteškog vojnog reda.

S druge strane, kardinal Kasper ima dugoročnije planove. Za vrijeme Sinode ovoga tjedna, kardinal je našao vremena skoknuti do Sveučilišta u Beču gdje je održao predavanje na teološkom fakultetu. Govoreći kako ‘duh koncila’ puše nad ovom sinodom, Kasper je opisao pontifikat pape Franje kao Božji dar našoj Crkvi u današnje vrijeme. Ali, reforme, misli Kasper, podrazumijevaju program koji mora trajati 100 godina, jer je u njega uključena svaka dimenzija Crkve pristupačna svakom kršćaninu. Odluke koje danas donesemo su, dakle, dalekosežnije od samo jednog pontifikata, a uspjeh će se mjeriti po tome kako će one biti prihvaćene od budućih papa, zaključuje Kasper.