Naslovnica Crkva Čašćenje Međugorske Gospe zabranjeno u SAD-u

Čašćenje Međugorske Gospe zabranjeno u SAD-u

1099
0

Špekulacije oko rezultata Vatikanske komisije glede ukazivanja Blažene Djevice Marije kod Međugorja ne jenjavaju. Nakon što je o fenomenu Međugorja objavljeno doista pozitivno mišljenje kardinala Oscar Andres Rodriguez Maradiaga, koji je ujedno voditelj novoosnovanog kardinalskog vijeća, sada iz SAD-a dolaze suprotna strujanja. Naime, papinski nuncij u Americi, na poziv prefekta za Kongregaciju doktrine vjere G. Müllera, obrativši se svim biskupima, izrazito je zabranio „svim klericima i vjernicima sudjelovanje u bilo kakvim skupovima, konferencijama, ili javnim proslavama u kojima se autentičnost ukazanja uzima zdravo za gotovo.“

Budući da su Müller i KoMedjugorjeLetter - Copyngregacija usko povezani s radom komisije koja ispituje vjerodostojnost Gospinih ukazanja u Međugorju, ova odluka se tumači kao znak da će konačna odluka biti negativna. Kako god bilo, mnogi vjernici u Americi koji vjeruju u međugorska ukazanja od sada neće moći slušati predavanja vidioca u svojim župama, pa ni uživo promatrati ukazanja, što je često dio programa.

To u stvari nije bila praksa ni u Hrvatskoj, ako ne griješim, jer i sam dokument koji je nuncij uputio biskupima u Americi se poziva na izvješće Biskupske Konferencije Jugoslavije iz 1991.-e u kojem se konstatira da nema naznake ukazanja niti nadnaravne objave. Koliko znam, ni u samom Međugorju se ukazanja ne organiziraju u crkvi ili službenim prostorijama župe.