Naslovnica Papa Franjo Časopis Le Figaro o skorom ‘kraju vladavine’ pape Franje

Časopis Le Figaro o skorom ‘kraju vladavine’ pape Franje

1290
0

Jean-Marie Guénois, urednik religijskog sadržaja u časopisu Le Figaro, prošlog je tjedna objavio tipično pronicljivu ocjenu pontifikata pape Franje, s naslovom: „Izazovan, gluh na kritiku: skori ‘kraj vladavine’ pape Franje“.

Evo nekih od važnijih zapažanja:

  • „Vizije Crkve su suprotne jedna drugoj i otvoreno se bore jedna protiv druge za vrijeme ovog pontifikata”, primjećuje Guénois. To samo po sebi nije vijest; svi znamo da je ovo kontroverzan pontifikat. Ali zastanite na trenutak i razmislite o činjenici da se frakcije sada otvoreno bore, dok je u prošlosti uvijek postojala barem uljudna fasada konsenzusa. Izvanredna je činjenica da se papini kritičari više ne ustručavaju reći da on potkopava vjeru, a još je nevjerojatnije da on „uzvraća vatru“, te sve više puta razbuktava te kritičare svojim javnim govorima.
  • Papino zdravlje postalo je problem. Dok su liječnici razumno uvjereni da mogu ublažiti iscrpljujuću bol u njegovom koljenu, Guénois nam daje razloga vjerovati da je problem nešto drugo. Papa Franjo je godinama šepao, a išijas u kuku uzrokovao je promjena koraka, što je u konačnici pogoršalo upalu ligamenata koljena. Bol je postala nesnosna, a Papa se opirao korištenju štaka ili invalidskih kolica. No, Guénois nas izvještava da se „razmišljalo o operaciji, ali se ona činila previše riskantnom”. Zašto? Operacija koljena obično ne bi bila „previše rizična“ za zdravog pacijenta, ali papa Franjo je prošlog ljeta imao invazivniju vrstu operacije – uklanjanje dijela crijeva. I u tome je upravo poanta. Guénois izvještava kako „Vatikan bruji od mnogobrojnih glasina” o operaciji prošlog srpnja, od koje se Papa polako oporavljao. Glasine će se nastaviti širiti, osim ako ili dok ne bude izdano potpuno liječničko izvješće.
  • Iako često govori o kolegijalnom upravljanju Crkve, papa Franjo nastavlja donositi odluke bez savjetovanja s vlastitim savjetnicima. Kao kada je dao nekoliko provokativnih komentara o ratu u Ukrajini, u intervjuu za „Corriere della Sera“, zatekavši i vlastite vrhunske diplomate. Nacrt apostolske konstitucije „Praedicate Evangelium“, kojim restrukturira Rimsku kuriju, bio je na papinskom stolu mjesecima, ali kada je izdan dokument, Guénois nas izvještava kako je to bio „tekst pun suštinskih pogrešaka u trenutku objavljivanja, uz zgražanje vatikanskih pravnika. Čak je i vatikanski odjel za komunikacije ostao zatečen“.
  • I dok opominje druge da pokažu milosrđe, da dopru i „prate” one koji se ne slažu s Crkvom, papa Franjo ne pokazuje takvu strpljivost prema tradicionalnim katolicima. Kad je skupina od trideset Francuskinja, majki svećenika tradicionalista, otišla do Rima, prevalivši gotovo tisuću kilometara, kako bi prisustvovala papinskoj audijenciji i zamolile ga za nastavak korištenja latinske liturgije, Papa je dopustio samo jednoj od njih da razgovara s njim, i to jednu minutu.

Izvor