Naslovnica Crkva Kako će nedostatak svećenika riješiti u Irskoj?

Kako će nedostatak svećenika riješiti u Irskoj?

986
0

Nedostatka svećenika je već postao ozbiljan problem u zapadnim zemljama, pogotovo u najliberalnijim biskupijama gdje se dramatičan pad sudjelovanja katolika na misnim slavljima morao u konačnici odraziti i na opadanje svećeničkih zvanja. To se npr. vidi u Belgiji gdje čak manje od pet posto deklariranih katolika redovito pohađa svetu misu nedjeljom, ili u jednoj katoličkoj Bavarskoj gdje je münchenska nadbiskupija prošle godine imala samo jednog kandidata za bogoslovno sjemenište.

Kako se ondašnji biskupi namjeravaju suočiti s ovim problemom? U velikom djelu kane još više liberalizirati Crkvu, poput inzistiranja na mogućnosti da oženjeni muškarci pristupe svećeničkom ređenju, ili da žene rede za đakonat. A zbog teške krize svećeničkog poziva, gore spomenuta münchenska nadbiskupija na jesen kreće s pilot-projektom prema kojem će vođenje župa prepustiti laicima, dok bi svećenici dolazili tek nedjeljom i blagdanom predvoditi euharistiju.

Čini se da su pastiri u Irskoj već počeli pripremati teren za vrijeme kada svećenika uopće neće biti – a liturgiju bi preuzeli laici. Prošli tjedan u biskupiji Limerick su čak izveli prvu ‘probu’:

Biskup Brendan Leahy iz Limericka u Irskoj je poslao pismo svim župama u svojoj biskupiji da “pripreme liturgiju Riječi”, umjesto svete mise na blagdan sv. Marka, jer svećenici biskupije “odlaze na važnu službu formacije”.

U promicanju ove inicijative u kojoj laici vode javnu molitvu u crkvama, svjestan sam da naša biskupijska sinoda snažno potiče formaciju liturgije pod vodstvom laika“, napisao je biskup. “Kako vrijeme odmiče, moramo se pripremiti za vrijeme kada će, ako svećenici nisu dostupni, svaka lokalna zajednica biti spremna organizirati javne molitve za različite prigode. Nijedna župa ne bi smjela biti lišena te mogućnost ili biti loše pripremljena za javne molitve pod vodstvom laika.

“Posebno sam zamolio da se u ovoj liturgiji laika izostavi podjela Svete pričesti“, istaknuo je biskup, ali je ipak dodao da “Ne kažem da nikada nećemo imati takvu prigodu, posebno nedjeljom, u budućnosti, ali ovom prilikom osjećam da je to prikladno iz više razloga.

Promjena nikada nije jednostavna“, napisao je Leahy. “Međutim, siguran sam da će ovo iskustvo zapravo produbiti našu svijest o darovima koje nam Crkva nudi.

Novi izazovi s kojima se suočavamo zahtijevaju od nas kreativnost u pronalaženju novih načina da budemo kršćanska zajednica i moramo izbjeći napast da se pretvaramo kao da možemo nastaviti po starom kako da se ništa nije promijenilo”.

Nedostatak mise je ipak “izravno povezan s padom svećeničkih zvanja”, izvijestio je The Irish Times, a u biskupiju Limerick nema nijednog svećenika mlađeg od 40 godina, a samo deset je mlađe od 50 godina.

Izvor..

,,

Žetve je mnogo, a radnika malo.

Molite, dakle, gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.

Mt 9,38