Naslovnica Ekonomija ČETRDESET PETA OPET U MODI

ČETRDESET PETA OPET U MODI

568
0

Naši političari znaju svašta reći, ali da je zadnja izjava predsjednika Hrvatskih Laburista ostala bez ikakve osude u hrvatskim medijima je stvarno zabrinjavajuće. Naime, Dragutin Lesar je mrtavo hladano priopćio da bi se naftna kompanija INA mogla nacionalizirati. Ne samo da bi takav postupak bio protuustavan, što danas ne znači baš puno, nego je poziv na čistu pljačku.

Po Lesaru: – U Hrvatskoj postoji prvostupanjska presuda po kojoj je stjecanje kontrolnog paketa dionica u Ini bilo posljedica koruptivnih radnji. Mađarska je odbila bilo kakvu suradnju u postupku, a Hrvatska je izdala tjeralicu za čelnika MOL-a. Budući da se privatizacija Ine odvijala po posebnom zakonu, nema razloga da Sabor ne donese zakon kojim Ina postaje državno vlasništvo.

Samo tako, kao 1945-e, Sabor bi donio odluku i INA bi postala poduzeće u državnom vlasništvu na dobrobit svih Hrvata. Da je ova izjava došla od šefa neke socijalističko-radničke bla bla stranke koja jedva dobiva 0,003 posto glasova na izborima, razumio bih apatiju medija prema ovakvoj politici. Ali Lesarova stranka, barem prema anketama, čvrsto drži treću poziciju na rang listi hrvatskih stranaka s nekih 7 i više posto popularnosti. Ona će na budućim izborima biti ključan faktor u odlučivanju konačnog pobjednika, a po mom skromnom mišljenje, SDP i Laburisti će vjerojatno i kreirati slijedeću vladu!

Ako je ovo pregled ekonomske politike hrvatskih Laburista onda stvarno imamo razloga za brigu. Do sada se ona, osim retorike koja prati sve socijalističke stranke, svela na tiskanje što više novca, valjda da se vratimo u one dobre stare osamdesete, ali izgleda da su i četrdesete u modi. Po Lesarovoj logici možemo onda sve nacionalizirati– i banke i hotele i svu onu industriju koja tone pa će nas onda partija voditi u blagostanje. A po reakcijama naših medija ovo im vjerojatno i paše.