Naslovnica Crkva Čiji lik prevladava u tvom životu?

Čiji lik prevladava u tvom životu?

501
0

Jesi li ikada morao uraditi dvije stvari u isto vrijeme?

Je li ti ikada tvoj učitelj ili poslodavac tražio da učiniš nešto što se nije slagalo s onim što su te tvoji učili, s onim što te uči tvoja vjera? Što se dogodilo? Kako si postupio?

U nedoumici, što reći, kako postupiti?

Židovski vođe održali su tajni sastanak smišljajući neki trik kako bi Isusa uhvatili u zamku, da kaže nešto krivo. Pitali su se kako, što, i onda su se sjetili da je novac uvijek zgodno sredstvo kad se nekoga želiš riješiti.

* Učitelju, krenuli su laskavo, znamo da si pošten … Što dakle misliš, smatraš? Je li dopušteno caru platiti porez, ili …?

Ali Isus je znao njihove skrivene namjere.

Pogledajmo dobro, oko čega se danas najviše nižu optužbe među ljudima, počevši od onih iz vrha. Vidjet ćemo da se većina toga svodi na plaćanje i neplaćanje.

Kad se želi stvar (osoba) izvan kontrole staviti pod kontrolu uzima se novčanica. Na temelju novčanice želi se optužiti i samog Isusa, a znamo da je za novce i izdan.

Svijet želi preko novca imati kontrolu nad svim zbivanjima…

Čiji je dakle lik u pitanju?

Isus pita one koji ga iskušavaju – ČIJI LIK VIDITE?

Nas također pita – ČIJI LIK VIDITE U SVOM ŽIVOTU?! TAJ NAD VAMA VLADA.

Oni koje Isus pita vide lik carev, A NE vide lik ISUSOV.

CARU CAREVO, A BOGU BOŽJE!

Što dakle pripada caru? A što pripada Bogu?

TKO IMA VLAST NAD MOJIM ŽIVOTOM? Na osnovu onoga kako trenutno živim, tko vlada u meni i nada mnom?

U pitanju je vlast, vladanje, … borba za vlast, prevlast nad tobom. Što kome daješ na raspolaganje, to nad tobom vlada.

ČIJI LIK?

To je presudno!

„Ne mogu tog lika izbiti iz glave!“

Neki tip je toliko zaludio jadnu djevojku da nije mogla prestati misliti na njega. Njegov lik ju je naprosto potpuno opsjeo. Više ne uči, ne jede …

Majka joj se upravo vratila s primanja: „Danas sam ljubavi bila u školi. Malo sam pod šokom. Profesorica je rekla da to više nisi ti, da ne pratiš, da si odsutna, zaredale su loše ocjene…“

* Svi ste tako dosadni! Ostavite me konačno na miru!, odjednom se brecnula na mamu. Do jučer dragi mamin lik sad joj je odjednom strašno išao na živce. A tata, on posebno, čim zine već joj je neprijatelj broj jedan. Odjurila je plačući kod bake. Ona ju je uvijek razumjela i znala joj je uvijek pomoći svojom mudrošću.

* Dušo bakina, zamijenila si likove u svom životu. Sad je u tebi sukob likova koji žele zauzeti mjesto u tvom srcu. Do sada nisi imala tih problema, jer likove koje si voljela, voljela si ih na ispravan način, i oni tebe. Kad voliš na ispravan način, onda nemaš problema, nisi nemiran.

Kad voliš na ispravan način onda u tvom srcu ima mjesta za sve one koji tebe vole na ispravan način, koliko god ih bilo. Ali draga moja, kad se pojavi lik koji nema ispravne namjere prema tebi, tada on ne podnosi neke druge likove. Tako, sad se u tebi događa sukob likova…

Čiji lik prevladava u tvom životu?

Nama na prvom mjestu mora biti ono Božje, ono što pripada Bogu, kako bismo mogli razlučiti što gdje spada, što kome pripada.

Sa stranice dominikanci.hr