Naslovnica Crkva Cingulum- Stara pobožnost sv. Josipu

Cingulum- Stara pobožnost sv. Josipu

5589
0

Kao dodatak jučerašnjem članku Nasljeduj svetoga Josipa, donosimo jednu posebnu pobožnost, vjerojatno odavno zaboravljenu, a radi se o konopu svetog Josipa ili cingulumu.

Cingulum (liturgijski pojas), poput onoga što ga svećenici nose na misi (kako bi vezali albu), je znak čistoće od samih početka Crkve– pa i ranije. Starozavjetni svećenici nosili su cingulum, pa tako i posvećene djevice i redovnici, a nošenje cinguluma u čast određenog sveca je drevni običaj, prvi put spominjan za života svete Monike, majka svetog Augustina, a nosio ga je i sveti Dominik, i to u čast svetog Franje! Određene bratovštine i redovničke zajednice također nose cingulum kao znak svojih zavjeta redu i zavjeta čistoće. Do danas je cingulum tj. pojas s tri čvora ostao znak redovničkih zavjeta: siromaštva, čistoće i poslušnosti.

Cingulum ili konop svetog Josipa datira iz 1657., kada je augustinska redovnica u Antwerpenu, u Belgiji, doživjela čudotvorno ozdravljenje nakon duge i teške bolesti i to nakon što je počela nositi cingulum u čast svetog Josipa. Pobožnost nošenja cinguluma se širila, a ubrzo je postala povezana s bratovštinom sv. Josipa , čije se sjedište nalazilo u crkvi San Rocco u Rimu.

Inače, a što je najčešći slučaj, može se jednostavno nositi i konop u čast sv. Josipa za sljedeće milosti:

– Za posebnu zaštitu svetoga Josipa
– Za krepost čistoće
– Za milost ustrajnosti
– Za pomoć Sv Josipa osobito u času smrti

Mladi ljudi bi pogotovo mogli imati koristi od cinguluma sv. Josipa! Uvijek ih može podsjetiti na važnosti čistoće, posebno sada, kada je seksualna dekadencija svuda oko nas.

Sam konop je jednostavna deblja bijela nit od pamuka, sa 7 čvorova- jedan čvor za svaku od sedam žalosti svetog Josipa i 7 srodnih radosti, a to su :

CORD_STJOSEPH-3

 

– Sumnje Svetog Josipa u njegovu zaručnicu Mariju (Mt 1,19) i poruka anđela (Mt 1,20)
– Siromaštvo Isusova rođenja (Lk 2,7) i samo rođenje (Lk 2,7)
– Isusovo obrezanje (Lk 2,21) i sveto ime Isusovo (Mt 1,25 )
– Šimunovo proročanstvo kako će mnogi biti izgubljeni zbog Isusa, a da će Dijete i njegova Majka mnogo pretrpjeti (Lk 2,34) i njegovo proroštvo da će mnogi biti spašeni (Lk 2,34 )
– Bijeg u Egipat (Mt 2,14) i svrgavanje idola (Iz 19,1)
– Oskudan život u Egiptu (Mt 2,22) i život s Marijom i Isusom (Lk 2,39 )
– Gubitak djeteta Isusa (Luka 2,45) i nalaženje Isusa u Hramu (Lk 2,46)

 

Svesrdno te pozdravljam, sveti Josipe i zahvaljujem Bogu što te je izabrao za Poočima svoga Sina i za zaručnika preblažene Djevice.
Sveti Josipe, u pomisli na neizrecivu ljubav i radost koje si osjetio u krugu Isusa i Marije i na sve žalosti koje si nosio u zajedništvu sa svojom svetom obitelji molim milost da se ni u žalostima ni u radostima ne odijelim od Božje ljubavi, koja je prisutna u Kristu, našem Gospodinu.
Amen.