Naslovnica Crkva Crkva ne dočekuje samo s milosrđem nego čvrsto poziva na obraćenje

Crkva ne dočekuje samo s milosrđem nego čvrsto poziva na obraćenje

982
0

Nakon Sinode o obitelji i sveopće rasprava oko ‘prava’ na primanje Svete pričesti, kardinal koji je na čelu vatikanske kongregacije odgovorne za sakramente rekao je kako postoje preduvjeti za primanje Svete pričesti, a kada ti uvjeti nisu ispunjeni, a situacija je javno poznata, služitelji sakramenta “nemaju pravo podijeliti pričest“.

Kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, dodao je, govoreći o svećenicima:

Ako to čine, njihov grijeh bi bio još veći pred Gospodinom. Nedvojbeno bi to bilo s predumišljajem i sudioništvo u skrnavljenju Presvetog Tijela i Krvi Kristove.

Izjave kardinala Saraha nam dolaze iz članka u francuskom katoličkom časopisu L’Homme Nouveau.

Cijela Crkva je uvijek čvrsto držala do toga da se ne može primiti pričest sa znanjem da ste u stanju smrtnog grijeha, načelo je to koje je potvrdio i Ivan Pavao II u svojoj enciklici ‘Ecclesia de Eucharistia’ iz 2003. godine “- rekao je Sarah. “Ni papa ne može dokinuti takav božanski zakon.

Zbog zbunjenost koja se širila oko ovog pitanja, pogotovo u odnosu na rastavljene i ponovno vjenčane parove, homoseksualne parove, i druge, izjave kardinala Saraha dolaze u kritičnom trenutku.

Što se tiče “pričesti za sve, bez diskriminacije“, kardinal Sarah ističe kako će oni u teškom grijehu bez pokajanja (osim u potpunom neznanja) “ostati u stanju smrtnog grijeha i počinit će teški grijeh zbog primanja pričesti.”

Kardinal Sarah napominje da se čak i u najtežim slučajevima- kao kod zlostavljane supruge koja je napustila svog prvog muža, i ponovno se udala bez crkvenog poništenja prvog braka, ne može primiti pričest, osim ako ne odluči živjeti bez spolnih odnosa sa svojim novim partnerom.

Ipak, najmoćnija kardinalova izjava je ona oko konfuzije koja postoji među svećenstvom. “Srce mi se ranjava kada, kao biskup, svjedočim takvom nerazumijevanju crkvenog nauka među mnogom braćom svećenicima“, rekao je kardinal. “Ne mogu si dopustiti da pomislim kako je išta drugo uzrok takve zbunjenosti, doli nedovoljna formacija moje subraće.

Podsjećajući na svoj položaj onoga koji je “odgovoran za disciplinu sakramenata u cijeloj latinskoj Crkvi“, kardinal Sarah je rekao kako je “dužan po savjesti” isticati nauk Crkve u pogledu seksualnosti – što je velikim djelom izvor trenutne zbunjenosti.

Crkva, rekao je, “stigmatizira deformacije uvedene u ljudsku ljubav: homoseksualnost, poligamiju, šovinizam, slobodnu ljubav, razvod, kontracepciju, itd“.
U svakom slučaju ona nikada ne osuđuje osobe. Ali ih ne ostavlja u njihovom grijehu. Poput svog Učitelja, ima hrabrosti i ljubavi govoriti im: “Idite i od sada ne griješite više“.

“Crkva ne dočekuje samo s milosrđem, poštovanjem i poslasticama. Ona čvrsto poziva na obraćenje. Kao njen sljedbenik, ja promičem milosrđe za grešnike – što smo svi mi – ali također i strogost prema grijesima koji nisu u skladu s ljubavlju prema Bogu koja se iskazuje u sakramentalnoj pričesti.

Izvor