Naslovnica Politika Crkva u Njemačkoj užasnuta rezultatima njemačkih izbora

Crkva u Njemačkoj užasnuta rezultatima njemačkih izbora

913
0

Središnji odbora njemačkih katolika (Zdk) šokiran je izbornim rezultatima za Bundestag i relativnim uspjehom stranke AfD, odnosno Alternative za Njemačku, te pred sobom vide velike izazove u sljedeće četiri godine.

Naime, AfD-euroskeptična i protuimigrantski orijentirana stranka, koja se stavila na čelo prosvjeda protiv priljeva migranata pokazala se jačom nego što se itko usudio prognozirati. Osvojili su 90 mjesta u parlamentu, završili s 21 posto glasova na drugom mjestu u istočnoj Njemačkoj. Vođa AfD-a Jörg Meuthen dao je već do znanja da će konfrontacija i provokacija biti važna strategija te stranke.

Središnji odbor katolika: “Ne dopustite da AfD odlučuje”

Predsjednik Središnjeg odbora njemačkih katolika (Zdk), Thomas Sternberg (koji je ujedno član i CDU-a), rekao je kako je to bilo “gorko veče” u kojem su se “nadali da neće dobiti tako veliki broj glasova”.

Crkva ovoj stranci ne bi trebala dati “posebno mjesto u donošenju odluka. Važno je da, kao Crkva, shvatimo što je navelo ljude da takvu stranku izaberu u tako velikom postotku, a mi se moramo intenzivnije uključiti, a to ćemo i učiniti sa svim našim snagama”.

Sada je zadatak da pažljivo motrimo na djelovanje stranke i da se bavimo pitanjima kao što su dijalog s Islamom i Europa, jer oni mogu biti “ugroženi jakim Afd-om”, istaknuo je Sternberg.

“Govorimo o stranci koja je pozivala na napuštanje Crkve i zlouporabu izraza kao što su kršćanski zapad i kršćanstvo”.

Kardinal Reinhard Marx upozorio je na rastući nacionalizam:

“Naš narod prvi, mi prvi – tako počinje svaki rat”, upozorio je münchenski nadbiskup i kardinal.

“Ne smijemo dopustiti da nas zavedu. Kršćani moraju biti predvodnici zajedništva, jer pred Bogom se ne računa odakle dolaziš, već kakav si.

S Bogom postoje drugi zakoni, a ne zakon – prvo mi, naša nacija je veća, jača i moćnija, i mi smo dostojniji od drugih.”

Izvor