Naslovnica Crkva Crkva u Njemačkoj od sada i pravno štiti svoje zaposlenike ako su...

Crkva u Njemačkoj od sada i pravno štiti svoje zaposlenike ako su razvedeni i ponovno ‘vjenčani’ ili žive u istospolnoj zajednici

371
0

Samo nekoliko dana nakon povratka iz svog ad limina posjeta Rimu, njemački biskupi promijenili su crkveni zakon o radu tako da se svim zaposlenicima Katoličke Crkve u Njemačkoj više neće prijetiti otkazom ako su razvedeni i ponovno vjenčani ili žive u istospolnoj zajednici.

Njemačka biskupska konferencija objavila je u utorak da je novi zakon, nazvan “Temeljni poredak crkvene službe”, usvojen dvotrećinskom većinom tijekom plenarnog sastanka biskupa ovog tjedna.

Zakon se odnosi na oko 800.000 laika koji rade za Crkvu u Njemačkoj – najvećeg poslodavca u zemlji – ali ne i na one koji su izravno uključeni u pastoralni rad poput kateheta.

Novi zakon znači da, dok su u prošlosti zaposlenici laici morali pristati na moralni kodeks, sada se takva pitanja smatraju privatnom stvari i Crkva kao poslodavac na njih neće obraćati pozornost.

“Ključno područje privatnog života, osobito odnosi i intimnost, ne podliježu pravnoj procjeni”, stoji u zakonu.

Dodaje se da je „različitost u crkvenim institucijama obogaćenje” te da „svi zaposlenici mogu biti predstavnici bezuvjetne Božje ljubavi, a time i Crkve koja služi ljudima, bez obzira na njihove specifične zadaće, njihovo podrijetlo, njihovu vjeru, njihovu dob, njihov invaliditet, njihov spol, njihov seksualni identitet i njihov način života.”

Zaključuje se da “sve dok imaju pozitivan stav i otvorenost prema poruci Evanđelja [i] poštuju kršćanski karakter institucije.”

Biskupski informativni portal Katholisch.de opisao je reformu kao “pomak paradigme od oštrih zahtjeva na privatnim životnim stilovima i načinima života, prema vrednovanju različitosti”.

“Sada svi mogu živjeti u suprotnosti s onim što Crkva uči”, napisao je jedan kritičar. “To je sekularizacija, odnosno prilagodba Crkve svijetu.”

Čini se da se Crkva dobrovoljno odrekla svog prava da podupire svoje učenje u institucijama kojima upravlja Crkva – privilegija koja je teško stečena i sačuvana kroz Kulturkampf 19. stoljeća, Treći Reich, pa čak i u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj.

Središnji odbor njemačkih katolika, najveća i najutjecajnija laička organizacija u Njemačkoj, rekao je kako je ovaj potez biskupa čak donesena sa “zakašnjenjem”.

Izvor