Naslovnica Crkva Crkva u Švicarskoj financira kampanju protiv afričkih biskupa uoči Sinode

Crkva u Švicarskoj financira kampanju protiv afričkih biskupa uoči Sinode

2312
0

Korizmeni Fond Katoličke crkve u Švicarskoj i jedna američka fundacija su se udružile kako bi financijski pomagali projekt LGBT aktivista pod nazivom European Forum of LGBT Christian Groups, a koji se namjeravaju suprotstaviti zapadnoafričkim biskupima na Sinodi o obitelji.

Reagirajući na izuzetno negativan utjecaj biskupa iz zapadne Afrike na završni dokument Obiteljske sinode iz 2014.-e, smatramo da je važno prenijeti glas LGBT katolika iz ove regije“, piše Europski forum u svojem Izvješću o aktivnostima za 2014.-2015.

U Forumu uopće ne kriju da primaju financijsku pomoć od korizmenog fonda Fastenopfer, koji inače djeluje kao katolička organizacija za razvoj. Fond tradicionalno prikuplja svoja sredstva od korizmene milostinje, a naziv na talijanskom jeziku Sacrificio Quaresimale znači “korizmena žrtva.”

Biskup Felix Gmur iz Basela je predsjednik Upravnog vijeća Korizmenog fonda, uz još dva člana vijeća imenovana od strane Švicarske biskupske konferencije.

Izvanrednu sinodu o obitelji, održanu u listopadu 2014. obilježio je značajan rascjep između afričkih biskupa i prije svega- europske frakcije biskupa. Kontroverzna pitanja oko kojih su se najviše sukobili je upravo bio odnos Crkve prema homoseksualcima i mogućnost pastoralnog rada s njima.

Još u svibnju su se vodeći njemački, francuski i švicarski biskupi, teolozi i odabrani novinari sastali na isusovačkom papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu kako bi raspravljali o ciljevima ovogodišnje Sinode (ovdje). Neki od govornika su otvoreno zagovarali promjenu katoličkog nauka o kontracepciji, homoseksualnosti i pričesti za razvedene i ponovno vjenčane vjernike.

Biskup Gmur je dakako bio jedan od tri švicarska biskupa prisutna na sastanku.

Globalna mreža će svoje prvo službeno okupljanja takozvanih ‘rainbow katolika‘ održati pod nazivom “LGBT glasovi za Sinodu” pred sam početak zasjedanja u Rimu od 1.- 4. listopada. Također će održati javnu konferenciju pod nazivom “Putevi ljubavi” radi promicanja onoga što oni smatraju najboljim načinom služenja LGBT zajednice u Crkvi.

Izvor