Naslovnica Crkva Crveni zuchetto za još jednog saveznika McCarricka

Crveni zuchetto za još jednog saveznika McCarricka

509
0

Prošle su četiri godine otkako je Theodore McCarrick svojevoljno podnio ostavku u Kardinalskom zboru. Još uvijek se nosimo s posljedicama skandala koji je izazvao. Štoviše – razlog zbog kojeg danas pišem o ovoj temi – je da se još uvijek nosimo sa klerikalnim sustavom koji je dopustio da taj skandal nekontrolirano tinja toliko godina.

Nekoliko mjeseci nakon njegove ostavke, Vatikan je objavio da je McCarricku oduzet klerički status. Kanonsko suđenje proglasilo ga je krivim ne samo za spolno zlostavljanje, već i za zlouporabu ispovjedne tajne i biskupskih ovlasti.

Otada je papa Franjo imenovao pet biskupa iz Sjedinjenih Američkih Država u Kardinalski zbor. Tako da će se biskup Robert McElroy iz San Diega uskoro pridružiti kardinalima Cupichu, Tobinu, Farrellu i Gregoryju.

Sva petorica su imali dobre odnose s McCarrickom.

Leila Miller, neustrašiva katolička autorica, pokušava unijeti dramatičnu promjenu u posljednji trenutak ove priče. Na svom blogu ona poziva katolike laike da pišu biskupu McElroyu, moleći ga da ne prihvati crveni zuchetto. Ona priznaje da „nema iluziju da će doći do obrata situacije ili da će drugi uspjeti zaustaviti McElroyev uspjeh, ali to ne negira našu obavezu da pokušamo“.

Slučaj protiv biskupa McElroya nije ograničen na pritužbe da se umanji značaj izvješća o seksualnom zlostavljanju McCarricka, napominje Miller. Isto tako je McElroy ignorirao detaljno izvješće o seksualnom zlostavljanju nekih klerika u njegovoj dijecezi, koje su mu predali 2016. – šest godina prije nego što je taj skandal postao javan. Kada je stigao u San Diego, obećao je da nijedan svećenik grabežljivac neće ostati u službi u njegovoj biskupiji, ali propustio je primijeniti tu politiku na Jacoba Bertranda, svećenika koji je zlostavljao mladu ženu u činu koji je bio bogohulan, zločinački i gotovo sigurno sotonistički. Kolumna Wall Street Journala o ovom slučaju primjećuje da nije bilo državnih tužitelja „vlč. Bertrand možda bi još bio u službi“.

„Biskupija San Diego nikad mi se nije obratila”, izvještava žrtva. Biskupija je zaprimila prijavu o seksualnom zlostavljanju 2014. godine i biskupija nije poduzela nikakve mjere. Naprotiv, kada je žrtva iznijela svoj slučaj civilnim službenicima za provođenje zakona, odvjetnici biskupije nisu prihvatili zahtjeve tužitelja za primjereno kažnjavanje optuženog svećenika. Tek puno kasnije, Crkva će poduzeti mjere, odstraniti Bertranda iz svećeničke službe i konačno ga razriješiti kleričkog statusa.

Možda postoji objašnjenje za propust biskupa McElroya da brzo djeluje u ovom slučaju, iako je vrlo teško zamisliti zašto bi biskup oklijevao djelovati kada je svećenik vjerodostojno optužen za zlostavljanje. Možda postoji objašnjenje zašto se nije sastao s Richardom Sipeom, istraživačem koji je imao dokumentirane dokaze protiv McCarricka, ili sa ženom koja je bila izložena nečuvenom seksualnom zlostavljanju. Ali u najboljem slučaju, njegovi postupci (ili bolje rečeno njegovo nedjelovanje) pridonijeli su klimi skandala koja još uvijek pogađa našu Crkvu, te cinizmu katolika laika koji se pitaju jesu li naši biskupi spremni sami sebe kontrolirati.

Ipak, ja znam, a i vi znate, i Leila Miller zna, da će biskup McElroy dobiti svoj crveni šešir za nekoliko tjedana, bez obzira na naše prosvjede. Pa zašto sada pokrenuti to pitanje?

Jer četiri godine nakon što je McCarrick podnio ostavku na svoj položaj, i unatoč mnogim obećanjima o transparentnosti, još uvijek nemamo potpuni prikaz kako je došao do takve moći i utjecaja, i kako je ostao na vlasti čak i nakon što je njegovo loše ponašanje postalo općepoznato. Ni Vatikan ni američka biskupska hijerarhija ne smatraju važnim odgovoriti na očita pitanja: Tko je znao, i kada su saznali, i zašto nisu djelovali?

Jer papa Franjo, unatoč retorici o rješavanju i suočavanju sa skandalima, još uvijek nije imenovao američkog kardinala koji nije duboko upetljan u te skandale.

Jer negdje u ne tako dalekoj budućnosti, kardinali će se okupiti u konklavi kako bi odabrali novog papu, i jezivo je pomisliti da bi neki od kardinala elektora mogao biti ranjiv na ucjene.

Ovotjedni naslovi uključivali su vijest da pregovori nisu doveli do nagodbe u tužbi koju je pokrenula jedna od McCarrickovih žrtava zlostavljanja. Taj će slučaj sada vjerojatno ići na suđenje, s nadbiskupijom Newark (dijecezom kardinala Tobina) i biskupijom Metuchen kao optuženicima uz McCarricka. Osramoćeni 92-godišnji bivši kardinal se isto tako suočava s rujanskim ročištem u drugom kaznenom postupku. Ružne činjenice slučaja ponovno će biti na naslovnicama novina, čime se sigurno neće ojačati povjerenje u katoličku hijerarhiju.

Ovaj skandal neće utihnuti.

Izvor